Novi portal e-Građani!

Novi portal e-Građani!

Od 3. svibnja 2021. građanima je na raspolaganju novi portal e-Građani informacije i usluge. Prvi put su usluge za građane i poslovne korisnike objedinjene na jednom mjestu. Odsad svatko može koristiti usluge i u ime svoje maloljetne djece ili u ime poslovnog subjekta čiji je ovlašten zastupnik. Portal svakom korisniku dodjeljuje korisnički pretinac u koji stižu obavijesti i elektronički dokumenti i korisnički profil. Portal e-Građani odsad se može koristiti na svim uređajima – na mobitelu, računalu ili tabletu.

Novi portal prvi put obuhvaća sve hrvatske građane i sve one koji u Hrvatskoj namjeravaju živjeti, čak privremeno, poput digitalnih nomada.

Portal odsad pruža jasne upute za korištenje vjerodajnica (kojima se dokazuje identitet na internetu) i informacije o besplatnim državnim vjerodajnicama: mToken i ePass. Usto i dalje je moguće prijavljivanje na portal e-Građani drugim poznatim sredstvima, poput e‑osobne iskaznice ili tokena internet bankarstva.

Platforma donosi 6 glavnih novosti:

  1. Jedna prijava otvara sva vrata. Odsad se pruža jedinstven način prijave za građane i poslovne korisnike. Po OIB-u portal prepoznaje sve subjekte u čije ime korisnik može djelovati npr. maloljetno dijete ili u ime nekog poslovnog subjekta.
  2. Profil korisnika u kojem se može uređivati prečice često korištenih usluga ili odrediti koliko se često želi davati privolu na obradu osobnih podataka.
  3. Korisnički pretinac se sada dodjeljuje svim korisnicima
  4. Jednostavno, informativno i intuitivno sučelje
  5. Prepoznatljivu crvenu navigacijsku traku koja se provlači kroz sve usluge gdje god se na sustavu nalazili. Traka sadrži profil korisnika, filtar usluga, korisnički pretinac, promjenu subjekta kojeg korisnik zastupa (e‑ovlaštenja) te omogućava podešavanje za pristupačnost.
  6. Korisničku podršku s brojem telefona, adresom elektroničke pošte i odgovorima na često postavljana pitanja.

Sve dodatne detalje pročitajte na LINKU