Koliko tko dobiva iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem?

Koliko tko dobiva iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem?

Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ Vlada Republike Hrvatske pokrenula je kako bi osigurala sredstva iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. 

Vodeći računa o potrebnom dodatnom poticaju ulaganja  u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014. – 2020. osigurana su sredstva za poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 8. ožujka 2017. osnovala je i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije i provedbe praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonije.

Savjetom za Slavoniju predsjeda predsjednik Vlade Republike Hrvatske dok je zamjenik predsjednika Savjeta i glavni koordinator Savjeta ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada.

U radu Savjeta sudjeluju svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija, ravnatelji regionalnih agencija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Od osnivanja održano je 11 sjednica Savjeta.

Riječ je o jedinstvenom razvojnom projektu na čijem je čelu predsjednik Vlade, a koji je Europska komisija pohvalila i dala punu podršku.

DEMOS MEDIA