Pandemija jenjava – raste optimizam

Pandemija jenjava – raste optimizam

Donosimo aktualan, zanimljiv i znakovit tekst objavljen na stranicama SLOBODNE DALMACIJE u kojem uz ostalo piše: Kad ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak kaže da je završio treći val epidemije koronavirusa, onda je to kao kad se na automobilističkim utrkama mahne zastavicom za start. Doduše ne bolida, ali svakako turističkih radnika, koji su se već pobojali da će propasti još jedna turistička sezona u Hrvatskoj, što bi bilo pogubno jer ova država jedva da u gospodarskom smislu ima išta relevantnog osim ugostiteljstva i turizma. Je li virus, “po navici”, ustuknuo pred lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja, kako bi premijer Plenković ponovno mogao predizborno proglasiti pobjedu nad koronom, baš kao i za lanjskih parlamentarnih izbora, ili se nakon više od godinu dana COVID istutnjao, dio ljudi virus prebolio, a dio se cijepio, vidjet ćemo. Vjerojatno tek nakon sezone koju svi iščekuju sa zebnjom. Jer, Hrvatska doista sebi ne može priuštiti još jednu jalovu turističku godinu…

KARAĐOLE: CIJEPLJENJE PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA

Direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole sasvim iskreno priznaje da je još do prije mjesec dana bio vrlo zabrinut i nespokojan, ali s početkom svibnja i, za ove okolnosti, neočekivano dobrim posjetom gostiju za Prvog svibnja, u njemu se probudio optimizam.

Praznik rada u Šibeniku je proslavilo 1250 turista, koji su uglavnom boravili u hotelima “Amadria Parka” (Solaris), ali bilo ih je i u hotelu “Bellevue” (50-60), “Life Palaceu”, pa čak i starom hotelu “Jadran” (30-ak), a u većem broju to su bili domaći gosti.

– To je svakako znak da sezona ipak kreće, jer lani u ovo vrijeme Solaris, primjerice, nije ni radio – napominje Karađole, kojega smo zatekli s predsjednikom Mjesnog odbora Kaprije u razgovoru ugodnom, također vezanom uz pripreme sezone. Jer, pohvalit će se direktor TZ-a Šibenika, svake godine mjesnim se odborima iz boravišne pristojbe daje između 400 i 600 tisuća kuna za uređenje parkova, plaža, dječjih i sportskih igrališta, okoliša.

U ovaj tjedan Šibenik je ušao s oko 500 gostiju, što je, kako ističe Karađole, tek 25 posto u odnosu na referentnu, “normalnu” 2019., a bilo bi ih i znatno više da kompletan kongresni program “Amadria Parka” nije otkazan za jesen.

Više na LINKU

DEMOS MEDIA