Prof. Zovak najavio zapošljavanje 3 specijalista radiologa u Vinogradskoj…

Prof. Zovak najavio zapošljavanje 3 specijalista radiologa u Vinogradskoj…

Prema riječima ravnatelja, Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice ostala je bez ijednog radiologa. Najprije je većina radiologa dala otkaze pa je Klinika spala na 3 radiologa. Dvije radiloginje su na bolovanju a jedini preostali radiolog zbog stresa je završio na hitnoj. 

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Dijana Zadravec tvrdi da ta informacija nije točna. Kako bilo, bilanca je to afere koja se vuče već neko vrijeme. Donosi HRT

Pacijenti su šokirani vijestima koje stižu iz Klinike za tumore, vladaju strah i nesigurnost.

O nedostatku radiologa u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu te o tome što to znači za pacijente u Studiju 4 su govorili gosti – ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak i Ljiljana Vukota, predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka.

Prof.dr. Mario Zovak kaže da je situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i nedostaje im radiologa.

– Ovo sve što se događa je teško i jeste problem je hrvatskoga zdravstva, ima puno problema pa tako imamo i kadrovskih problema, odljev kadrova, migracija. Žao mi je što se to diže na razinu katastrofe, potopa Armagedona i odmah se naziva aferom. U posljednjih nekoliko godina otišlo je dosta radiologa iz ove ustanove – dio u mirovinu a dio u druge ustanove. U relativno kratkom vremenu se dogodilo da je jedna grupa radiologa otišla, dali su otkaz i otišli tamo gdje misle da im je bolje. Tako se stvorio jedan vakuum u dnevnoj dijagnostici za pacijente u Klinici za tumore i gdje je predstojnica Zavoda prof Zadravec to kompenzirala tako da je mobilizirala druge radiologe iz sastavnica KBC-a koji su tamo na dnevnoj razini, a jednim dijelom se telemedicinski očitavaju nalazi iz lokacije Vinogradska i onda ispisuju u Klinici za tumore. Situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i nedostaje im radiologa i mi ćemo uložiti dodatne napore da to kompenziramo i da našim pacijentima ništa ne fali, objasnio je prof. Zovak.

Najavio je da će jedna od mjera biti i interventno zapošljavanje u čemu će im, kako je rekao, pomoći i Ministarstvo zdravstva.

– Danas ćemo nadam se dobiti odobrenje za zapošljavanje 3 specijalista radiologa. Također, imamo dogovor za suradnju s drugim ustanovama čiji će nam radiolozi pomoći u ovom trenutku, najavio je.

Komentirao je i spekulacije da su radiolozi s Klinike otišli zbog narušenih odnosa u Zavodu za radiologiju.

– Razloga je puno, neke sam već naveo. O međuljudskim odnosima neću razgovarati na javnoj televiziji, to je pitanje unutrašnje rasprave i istrage KBC-a Sestre milosrdnice. Svaki od kolega radiologa koji su otišli treba osobno reći razloge zbog kojih su otišli. U ovom trenutku ja kao v.d. ravnatelja imam samo jedno pisano izvješće od svih tih kolega koji su otišli, rekao je.

Na pitanje je li točno da su Radničko vijeće i Povjerenstvo za nadzor u dva navrata, 2019. i 2020., tražili smjenu prof Zadravec odgovorio je potvrdno. Kaže kako po zadnjoj prijavi nije mogao ništa učiniti jer je tražio pisane dokaze o mobingu a diobio je samo jedan odgovor.

Predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka Ljiljana Vukota ističe kako su pacijenti izuzetno zabrinuti zbog cijele situacije u Klinici za tumore.

– Nemojmo zaboraviti da se u zadnjih godinu dana dogodilo toliko toga da bi i manji problemi od ovoga izazvali veliku zabrinutost, poručila je.

Kaže kako nije bitno koliko je pregleda u ovom trenutku odgođeno na Klinici za tumore, reagirati treba prije nego što dođemo u situaciju da se pregledi odgađaju. Izrazila je zadovoljstvo zbog najave o zapošljavanju novih radiologa.

– Onkološka će zajednica će biti umirena riječima prof. Zovaka, mi sasvim sigurno ne mislimo kadrovirati i nuditi rješenja. Svi znamo da radna mjesta se moraju popuniti i raditi svoj posao. Usudila bih se reći da je u liječenju onkoloških pacijenata radiologija ključna. Ako stavimo po stranu pacijente, hajdemo malo razmišljati i o liječnicima koji ovise o nalazima radiologa, poručila je.