Pola stoljeća od sloma Hrvatskog proljeća

Pola stoljeća od sloma Hrvatskog proljeća

Ove godine navršava se 50 godina od sloma Hrvatskog proljeća, reformskog pokreta koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske. Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražio ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/50-godina-od-sloma-hrvatskog-proljeca-reformskog-pokreta-koji-je-uzdrmao-dotadasnji-ustroj-jugoslavije-1466084 – www.vecernji.hr

Uz ovu obljetnicu prenosimo i dio objave na službenim stranicama Hrvatske narodne stranke.

„Hrvatsko proljeće je nešto što je utkano u temelje hrvatske državnosti, poput antifašističke borbe, poput domovinskog rata, stvari koje su učinile Hrvatsku onim što ona danas jeste. Ideje za koje se Hrvatska narodna stranka borila desetljećima su danas dio „mainstreama“, nešto što svi prihvaćamo kao potpuno normalno – i to nam je drago, jer za to smo se borili i činit ćemo to i u budućnosti, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.“ poručio je Vladimir Ham, rekavši kako je ponosan biti kandidatom za gradonačelnika Osijeka upravo Hrvatske narodne stranke i svih partnera koji će tu ideju podržati.

Naša prva predsjednica Savka Dabčević-Kučar svojedobno je izrasla u političku ikonu, čiji značaj do danas nije poljuljan, upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova o potencijalima prosperiteta hrvatskog građanina, dok je rješenja za bolji život tražila i predlagala unutar okvira političkog sustava kojemu je tada pripadala. Upravo je taj okvir okosnica ove kampanje, odnosno poveznica i okvir pod kojim će HNS nastaviti svoje djelovanje“ poručio je danas predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj na konferenciji za medije na kojoj je u okviru obilježavanja 50. godina Hrvatskog proljeća, predstavljena HNS-ova kampanja – Vraćanje korijenima.

DEMOS MEDIA