Hoće li zbog neradne nedjelje doći do vala otkaza u trgovini ? Poslodavci već prijete: ”Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove”

Hoće li zbog neradne nedjelje doći do vala otkaza u trgovini ? Poslodavci već prijete: ”Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove”

Premijerova ideja o zabrani rada trgovina nedjeljom neće se tako lako ostvariti. Poduzetnici iz trgovačkog sektora prijete tužbama, otkazima i nižim plaćama. S druge strane, u Hrvatskoj ima općina u kojima već godinama – nedjeljom ne radi – nijedna trgovina.

Smjenu na blagajni Marina će odraditi još samo sutra jer trgovina u kojoj je zaposlena nedjeljom ne radi.

”To je ogromna, ogromna prednost. Nema ono, nedjelja ujutro spavaš dokle hoćeš, popiješ kavicu s obitelji, ne moram aktivirat supruga, družim se s unučadi tako da je to super”, objašnjava Marina, radnica u trgovini.

Tako je svim njezinim kolegicama u slavonskoj općini Ivankovo gdje već tri godine nedjeljom ne radi ni jedna trgovina niti pekarnica, također, ni praznicima ni blagdanima. Ne žale se ni kupci ni šefovi. Donosi Dnevnik.hr

”Šteta financijska nije velika jer vi svakom djelatniku morate dati preko tjedan slobodan dan i 150 posto ga morate platiti za nedjelju što radi. U tri godine svake godine za milijun kuna smo povećali bruto plaću”, rekao je vlasnik trgovine, Marijan Živković.

Drugačija je ipak situacija u velikim gradovima i velikim trgovačkim centrima gdje je broj kupaca i promet puno veći ali građani sami kažu da bi se prilagodili.

”Nekad su svi dućani nedjeljom bili zatvoreni u moje vreme pa se sve moglo subotom obaviti, a imam blagi osjećaj da se puno njih šeta i ubija vrijeme bez kupnje”, komentira Ivica.

Iz sektora trgovine u Udruzi poslodavaca najavljuju tužbe ustavnom sudu, ali i otkaze ili pak niže plaće.

”Trgovina neprehrane ostvaruje 20 posto prihoda nedjeljom. Jedna dio će se prebaciti na ostale dane, a jedan dio se nikada neće prebaciti. Ukoliko imate smanjeni prihod počnete rezati troškove između ostaloga i troškove radne snage”, govori Slobodan Školnik iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz Sindikata tvrde da otkaza i smanjenih radničkih prava neće biti jer nedostaje trgovačkih radnika a prosječna plaća prodavača iznosi 4100 kuna.

”Dakle o smanjenju radničkih prava ne znam mislim da je to nemoguće jer prava radnika u trgovini su danas na izuzetno niskom nivou. Danas radi u trgovini preko 100 tisuća radnika, dvije trećine su žene. Te žene žele biti sa svojim obiteljima”, rekla je Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine.

Sindikati očekuju prolaz zakona na ustavnom sudu no prošlog proljeća ustavni su suci odlučili da odluka vlade i stožera o zabrani rada trgovina nedjeljom zbog pandemije nije u skladu s ustavom.