Leasing prijevare: Zaračunavali veće kamate, moraju vratiti 24 mil. kn…

Leasing prijevare: Zaračunavali veće kamate, moraju vratiti 24 mil. kn…

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga – HANFA – utvrdila je da je čak devet leasing društava neosnovano korisnicima obračunavalo veće kamatne stope. Takvom praksom obuhvaćeno je 50.000 ugovora, a korisnicima leasinga, većinom tvrtkama i obrtnicima, leasing društva trebala bi vratiti 24 milijuna kuna. Doznaje HRT

Otkako su doznali da je HANFA utvrdila nepravilnosti, prijevoznici, česti korisnici leasinga, pomno pregledavaju svoje ugovore.

– Mi još uvijek ne znamo tko je oštećen. Upućujemo sve korisnike leasinga kod navedenih devet leasing kuća “da se obrate i leasing kućama tražeći ispis svih svojih uplata, rekao je Marko Slišković, prijevoznik i koordinator Odbora za prijevoz UGP-a.

HANFA je u nadzor krenula još lani, nakon prijave protiv Raiffeise leasing. Nakon toga, odlučili su pročešljati i ostatak tržišta, još osam društava. Utvrdili su nepravilnosti i nezakonitosti: Raiffeisen leasing, BKS leasing Croatia, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, UniCredit Leasing Croatia. 

– Ili zaračunavali više kamatne stope nego što je to bilo ugovorom i propisano internim aktima, odnosno da nisu spuštali kamatne stope kada je kamatnu stopu trebalo spustiti ili da su neopravdano povećavali kamatne stope kada su smatrali da su im uvjeti refinanciranja bili skupi, a to nije bio slučaj, rekao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e.


I dok su dva leasing društva (Raiffeisen leasing i Unicredit) korisnicima već vratila preplaćenih 6,5 mlijuna kuna, preostalih sedam društva najavljuje da će postupiti u skladu s preporukama regulatora. No, automatizma nema, pa se korisnici pitaju kako ostvariti povrat.

– Ja bih im preporučila da se obrate svojim leasing društvima i pitaju ih vezano za preplaćenu kamatu da li im se mogu očitovati kolika kamata je preplaćena i kada bi mogli očekivati iznos preplaćene kamate, rekla je Dijana Kladar, pravna savjetnica u udruzi Potrošač.

Ugovora koji su sadržavali nezakonitosti i nepravilnosti je 50.000.

– Ono što mi imamo evidenciju i što smo procijenili kreće se negdje oko 24 mlijuna kuna ono što nije u zastari, rekao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e.

Ako ne ostvare povrat, korisnici leasinga zadovoljštinu mogu zatražiti i na sudu.