Upute DiP-a za dan izbora….

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.

To znači da će maske morati nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora (BO).

Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva. Javlja HRT

Preporuka biračima da izmjere temperaturu

Članovi BO-a, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi s covidom-19 ili su u samoizolaciji.

Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnjeva Celzijusa i/ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za covid-19 neka se jave nadležnom liječniku.

Birač nakratko skida masku jedino kada član BO utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke.

Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.

U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.

Članovi biračkih odbora na razmaku od 1,5 metra

Općinsko/gradsko izborno povjerenstvo vodi brigu da biračka mjesta, a bit će ih oko 6500, na njihovu području imaju potrebnu zaštitnu opremu.

Prostoriju u kojoj je birački odbor treba temeljito prozračiti, a prozračivanje ponoviti više puta tijekom dana, na ulazu u prostoriju na vidljivo mjesto treba postaviti dezinficijens za ruke. Prije početka rada, određuje se član odbora zadužen za dezinfekciju.

Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi BO-a moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol.

Član BO-a koji ima oštećenja na rukama obavezno mora nositi rukavice, a isto vrijedi i za člana koji od birača uzima isprave. Svi članovi BO-a moraju redovito dezinficirati ruke te ne dirati lice, usta, nos i oči rukama.

U prostoriji je zabranjeno jesti i piti. Površine koje se dodiruju za glasovanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) treba više puta dnevno prebrisati dezinficijensom.

Nakon što glasovanje završi i biračko mjesto se zatvori, članovi BO-a dužni su temeljito prozračiti prostoriju i prebrisati površine dezinficijensom, pa tek onda krenuti na brojanje glasova

Preporučuje im se da nose zaštitne rukavice, a ako imaju oštećenja, to je obveza. Članovi BO trebaju biti međusobno udaljeni najmanje metar i pol, promatrači dva metra od stola na kojem se glasovi broje.

Glasovanje birača zaraženih covidom-19

Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, njemu dolaze članovi BO-a i omogućuju da svoju dužnost obavi ispred ulaznih vrata u stan, odnosno kuću, a isto vrijedi i ako je birač u samoizolaciji.

I jedni i drugi pritom obvezno nose maske, a članovi BO-a i rukavice, te nazuvke na cipelama ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan/kuću.

Birači zaraženi covidom-19 glasuju uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić.

Sve radnje obavljaju se ispred ulaznih vrata stana/kuće birača koji ne smije imati neposredan bliski kontakt s članovima BO-a.

DIP ističe da se biračka mjesta ne određuju u ustanovama socijalne skrbi, birači – korisnici tih ustanova glasaju prema mjestu njihova prebivališta.

Članovi BO-a mogu omogućiti glasovanje biračima korisnicima ustanova socijalne skrbi ispred ulaznih vrata ustanove ili u samoj ustanovi, iznimno, ako imaju prebivalište na adresi ustanove i ako je adresa ustanove u obuhvatu biračkog mjesta na način propisan tehničkom uputom i sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.