Obilježava se Dan Europe…

Obilježava se Dan Europe…

Na današnji dan prije 71 godinu tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je deklaraciju kojom je predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog smatra se temeljem današnje Europske unije.

Europski čelnici Dan su obilježili konferencijom o budućnosti Europe koja se drugu godinu bori s pandemijom izazvanom koronavirusom.

– Strasbourg je grad pomirbe, simbol Europe koja je rekla ne ratu i gradila mir, okupaciju zamijenila suradnjom i prijateljstvom. Ovdje smo u vrijeme nezapamćene pandemije. Tijekom velikih kriza, a bilo ih je, neki se suočavaju s izazovom tko smo, zaboravljajući što smo sve postigli. Naš je model naša snaga. Europska suradnja tijekom pandemije spasila je mnoge živote i tako ćemo i nastaviti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Ispred nas su izazovi, ali i mogućnosti. Konferencija je organizirana za sve Europljane, da debatiraju i dijele viziju onoga što želimo od naše Unije. Naravno da sam svjesna da uvijek postoji skepticizam, pa i cinizam, kad god se raspravlja o budućnosti Europe. Trebali bismo biti iskreni i reći da Konferencija nije rješenje za svaki problem. Moramo slušati i one koji kritiziraju i one koji se slažu te slijediti ono što smo dogovorili. Vjerujem da je ova Konferencija stvarna prilika za zbližavanje Europljana, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prije dva tjedna počelo je uključivanje građana putem platforme futureu.europa.eu – kako vide budućnost EU-a, zdravstvenu, socijalnu, društvenu politiku, politiku zapošljavanja, ali mogli su i sami ponuditi teme. Piše HRT

– Što razlikuje ovu konferenciju i ostalih dosadašnjih konvencija i dijaloga s građanima. Razlika je u tome što prije nije bilo tzv. feedback mehanizma, odnosno nije ništa slijedilo nakon toga, završio bi mandat. Mi trebamo sljedeću polovicu mandata upotrijebiti kako bismo ove prijedloge građana pretvorili u konkretne legislativne akte, rekla je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.Volume 90% 

– Lokalne i regionalne vlasti ključ su za postizanje uspjeha Konferencije o budućnosti Europe. Zamislite što bi Robert Schuman rekao o današnjoj Europi. Bi li bio iznenađen da nisu političari jedini koji oblikuju budućnost današnje Europe? Konferencija o budućnosti Europe stavlja građane u samo središte donošenja političkih odluka. Konferencija je zamišljena za građane i ovisi o njima, poručila je Šuica.

Izložba “Faces of Europe”  u Zagrebu

Dan Europe slavi se i u Zagrebu.

 Veleposlanici Njemačke, Portugala i Slovenije, triju predsjedateljica Vijeća EU-a, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te drugi uzvanici okupili su se u Francuskom paviljonu na izložbi “Faces of Europe” Carstena Sandera.

 Njemački fotograf kamperom je prešao cijelu Europsku uniju i zabilježio 1000 lica, različitih nacionalnosti, dobi, statusa, i naglasio zajednički nazivnik – vrijednosti mira, integracije i jednakosti. 

– Sjećamo se vizionara, utemeljitelja EU-a, u vrijeme Schumanove deklaracije, kada je osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik koja je vizionarski anticipirala sva buduća integracijska događanja koja su bila utemeljena na miru, stabilnosti, vladavini prava, nakon teškog, mračnog razdoblja, rekao je Grlić Radman. 
Volume 90% 

– Demokracija i ljudska prava koja uživamo nisu nam dana – Europljani su se za njih izborili. Te vrijednosti danas moramo braniti možda više no ikad. Ovdje, unutar Europske unije, ali i u svijetu. poručio je veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc.

Čestitka premijera Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana Europe u kojoj među ostalim stoji da se u proteklih sedam desetljeća Europska unija izgradila kao projekt mira, pomirbe, demokracije, razvoja, suradnje i uzajamne solidarnosti.

Što je Dan Europe?

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”.

Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je malo manje od godinu dana poslije.

Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.