DINAMO izdominirao u 1. HNL

Kako je objavljeno na službenim stranicma GNK DINAMO Zagreb, čak 15. naslov prvaka u zadnjih 16 godina, ukupno 32. državni naslov od čega 22. u Hrvatskoj, a uza sve to i nezaboravni plasman u četvrtfinale Europa lige… kakva sezona! Nedostaje još samo trofej pobjednika Kupa.

Pet golova za 10 bodova prednosti za 32. naslov prvaka! Tako izgleda Dinamov „algoritam“ nakon nedjeljne veličanstvene izvedbe na Rujevici gdje su plavi nadigrali Rijeku s 5:1 uz zanimljivu „igru brojki“. bila su to tri boda u 33. kolu za naslov osvojen tri kola prije kraja. Dinamo je, dakle, uvjerljivom pobjedom u Rijeci osigurao svoj 32. naslov državnog prvaka od čega 22. u HT Prvoj ligi, ovom je utakmicom tri kola prije kraja pobjegao svom prvom pratitelju Osijeku na nedostižnih 10 bodova prednosti.

  Bila je to pobjeda u velikom stilu, nadahnuta igra i pritisak koji su domaću obranu nagnali na čak tri – autogola. Pritom su domaći i gosti tresli riječku mrežu naizmjenično: igrači Rijeke za Dinamo su zabijali neparne, a dinamovci parne pogotke.

Uspiju li Dinamovi nogometaši dohvatiti i pokal pobjednika Kupa u finalu protiv Istre 1961 u Velikoj Gorici 19. svibnja, ova bi sezona, zbrajajući učinak u sva tri natjecanja, imala status jedne od najuspješnijih u klupskoj povijesti. Teško je uspoređivati različita povijesna razdoblja, pogotovo stoga što svaki rezultatski doseg ima svoje specifičnosti u kontekstu vremena, ali aktualna sezona i te kako jarko svijetli u klupskoj povijesti. Bilo je godina u kojima je maksimirska momčad u pojedinom natjecanju bila uspješnija, osvojio je Dinamo 1967. Kup velesajamskih gradova, natjecanje koje je preraslo u Kup UEFA, današnju Europa ligu, četiri godine ranije bio je i finalist, u novijoj je povijesti u zadnjih 14 sezona upisao čak 13 plasmana u grupnu fazu UEFA natjecanja, ukupno je 16 puta igrao u skupinama pri čemu sedam u Ligi prvaka, bila su tu ukupno dva europska finala, polufinale, tri četvrtfinala, na domaćoj je sceni dohvatio 11 dvostrukih kruna… Međutim, zbirni dijagram u sva tri natjecanja unutar jedne sezone lansiraju današnji Dinamo pri sam vrh piramide u klupskoj povijesti. Zanimljivo je da je sa 78 postignutih pogotka ovo najefikasniji Dinamo u zadnjih šest sezona. Isti podatak vrijedi i ako zbrojimo sva službena natjecanja u ovoj natjecateljskoj godini: sa 116 postignutih golova ovo je najefikasniji Dinamo u zadnjih šest sezona. Više na LINKU

DEMOS MEDIA