U Osijeku predstavljen projekt kontrole komaraca

U Osijeku predstavljen projekt kontrole komaraca

U Osijeku je u petak predstavljen projekt kontrole komaraca u prekograničnom području „Mosquito Control in Cross-border Area 2; MOS-Cross2“, u sklopu kojeg je testno postavljanje svjetlećih panoa za suzbijanje komaraca.

Partneri na projektu su Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za javno zdravstvo požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond  za evropske poslove AP Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Detaljnije informacije su objavljene na službenom web portalu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Svaki svjetleći pano može privući oko 30 tisuća komaraca u 12-satnom razdoblju

Voditeljica projekta Magdalena Sikora pojasnila je kako je cilj na ekološki prihvatljiv način djelovati u suzbijanju komaraca i da to će biti prvi puta u regiji da će se koristiti takva metoda.

„Riječ je o svjetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris, a komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni. Naša predviđanja su da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12-satnom razdoblju. Literaturni podaci o tim panoima govore da privlače komarce u radijusu od 2,5 kilometara i tijekom projekta imat ćemo deset takvih klopki na području županije“, rekla je Sikora. 

Cjelovitu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA