Uz Dan Europe analiza gospodarskih efekata za RH

Uz Dan Europe analiza gospodarskih efekata za RH

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je rast zaposlenosti, produktivnosti, izvoza, kao i općenito internacionalizaciju poslovanja domaćih gospodarstvenika, čemu su doprinijeli i izdašni Europski fondovi koje Hrvatska koristi. Zanimljiva analiza objavljena na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva RH

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je za upravljanje skoro 3,5 milijardi eura (nešto više od 26,5 milijardi kuna). Tim se sredstvima potiču privatna ulaganja u povećanje kapaciteta i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, ali i istraživanje i razvoj, te povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije poduzetnicima svih veličina. Također se, da bi se dostigli zajednički standardi i ciljevi Europske unije, investicijama u javni sektor potiče prilagodba klimatskim promjenama, održivo gospodarenje otpadom, razvoj vodnokomunalne infrastrukture, smanjenje rizika od katastrofa, praćenje stanja okoliša i prirode, kao i očuvanje bioraznolikosti.

Poticaji poduzetništvu

Ministarstvo je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020. objavilo 77 poziva u vrijednosti 15 milijardi kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike. Valja istaknuti kako se od toga broja, 30 poziva odnosilo na male i srednje poduzetnike s kojima je potpisano ukupno 4986 ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava. U programu mikro i malih zajmova za osnovna i obrtna sredstva, odobreno je 3047 zahtjeva za zajam vrijednosti 760,8 milijuna kuna, dok je u okviru jamstvenih programa za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga izdano 474 jamstava čija vrijednost iznosi 1,8 milijardi kuna.

Važno je istaknuti da je u kriznim godinama 2020. i 2021., poduzetnicima isplaćeno preko 1,4 milijardi kuna, pa su ta sredstva, iako strogo namjenska za projekte, ipak značajno doprinijela likvidnosti velikog broja poduzetnika u vrlo teškim vremenima, ali su i učinila poduzetnike otpornijima na krizne situacije kojima smo bili svjedoci u posljednjih više od godinu dana. Trenutno su u evaluaciji projektni prijedlozi iz industrijskog sektora kojima će poduzetnici smanjiti potrošnju energije iz fosilnih goriva i smanjiti troškove proizvodnje, te pridonijeti smanjenju emisija CO2.

Uz unaprjeđenje poslovanja poduzetnika, projektima kojima je pružena podrška čuvaju se i otvaraju nova radna mjesta te doprinosi stvaranju kvalitetnog i dinamičnog poslovnog okruženja u kojem jača poduzetnička konkurentnost na europskom tržištu. 

1,14 milijardi kuna poduzetnicima u prerađivačkoj industriji, Poziv otvoren do kraja svibnja

Ministar Tomislav Ćorić je prigodu obilježavanja Dana Europe iskoristio i da poduzetnike još jednom podsjeti na aktualni Poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanja konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju koji traje do kraja svibnja. „Na raspolaganju je 1,14 milijardi kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike što će, u zbroju s njihovim vlastitim sredstvima koja će uložiti, u konačnici rezultirati ukupnim investicijskim ciklusom od 2 do 2,5 milijarde kuna. Želim još jednom naglasiti kako je ovo prilika za tvrtke sa zastarjelim tehnologijama da uspiju modernizirati pogone, prilagoditi svoje proizvode i osigurati opstanak na konkurentnom i izazovnom tržištu EU, rekao je ministar Ćorić te dodao kako je u okviru Ministarstva od ulaska u Europsku uniju realiziran i niz značajnih javnih ulaganja koji imaju izniman učinak na bolju kvalitetu života.

Više na LINKU

DEMOS MEDIA