Dodik izazvao incident u parlamentu: Vrijeđao zastupnike i govorio im da lažu…

Dodik izazvao incident u parlamentu: Vrijeđao zastupnike i govorio im da lažu…

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao je u utorak incident na sjednici parlamenta Republike Srpske optužujući oporbene zastupnike za korupciju i brutalno ih vrijeđajući, a istodobno je iznio kataklizmičke procjene o sudbini BiH.

Dodik je iznenada došao na sjednicu entitetskog parlamenta u Banjoj Luci, u trenutku dok je trajala rasprava o projektima vezanim za europske integracije.

Oporbeni su zastupnici tražili očitovanje entitetskog premijera Radovana Viškovića o načinu na koji je trošen novac za predstavništva RS u inozemstvu, no odgovore nisu dobili jer je on napustio sjednicu. Nakon toga je stigao Dodik, kojemu je predsjedatelj parlamenta bez obrazloženja odmah dao riječ, i uslijedila je serija optužbi na račun oporbenih zastupnika. Javlja N1

Oporbenim zastupnicima uz to je kolektivno poručio kako lažu kada iznose kritike na rad entitetske vlade predbacujući oporbi jer govori o tome kako se u RS loše i teško živi, dok se cijeli svijet bavi političkim stanjem u BiH.

Dodikov SNSD na sjednici je predložio i dokument kojim se poziva na “dijalog o budućnosti BiH” između RS i Federacije BiH, odnosno tri Hrvata, Srba i Bošnjaka, s obrazloženjem kako je Daytonski sporazum do sada višekratno kršen i “prekrajan”.

Ocjena SNSD-a je kako sada sve treba revidirati kroz pregovaračke timove RS i Federacije BiH u duhu procjene kako BiH posjeduje “izvedeni i ograničeni” suverenitet, a unutranji odnosno stvarni suverenitet pripada entitetima.

Dodik je, podupirući tu inicijativu, kazao kako je proteklih četvrt stoljeća u BiH bilo ispunjeno “prijevarama i nezakonitim djelovanjem” međunarodne zajednice, a SAD je optužio da su svo to vrijeme nekritički podupirale Bošnjake. Rekao je kako očekuje da će administracija Joe Bidena s tim nastaviti.

Dodao je kako bi najveći srpski interes bio nestanak BiH, tvrdeći da međunarodna zajednica, a posebice SAD žele prije svega “deklasiranje” RS. također je ustvrdio da mu s međunarodnih adresa stižu otvorene poruke da koncept konstitutivnih naroda nije prihvatljiv za Zapad.

“U RS ne provodimo operativni proces secesije. Ne poduzimamo niti jedan korak koji bi ugrozio teritorijalni integritet BiH ali želimo razgovarati. Ako se ne možemo dogovoriti časnije je i civiliziranije pozivati da se mirno raziđemo”, kazao je Dodik koji tumači kako je Dayton, uspostavom međuentitetske granice entitetima i davanjem ovlasti RS i Federaciji BiH, stvorio ustavne pretpostavke za mirno razdruživanje pa to, smatra on, ne bi bio problem provesti.