Kako je Katarina Peović nagovorila MOST i Domovinski pokret da glasaju za njezin prijedlog..

Kako je Katarina Peović nagovorila MOST i Domovinski pokret da glasaju za njezin prijedlog..

Prošlog petka službena saborska kamera zabilježila je trenutak kada je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović uspjela nagovoriti saborsku desnicu da glasa za njezin prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge.

Kako piše Novi list, potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja u Saboru je prije glasovanja razgovarao s predsjednikom Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepom Bartulicom. Grmoja mu je nešto tumačio, a onda se okrenuo prema dnu sabornice i kazao: “Kate dođi”.

Katarina Peović sišla je do Grmoje i Bartulice, a u blizini su bila još dvojica zastupnika Domovinskog pokreta, Daniel Spajić i Zlatko Hasanbegović.

Peović je pozvana da im objasni svoj prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge, o kojem je rasprava održana u srijedu i uskoro je Jandroković trebao staviti na glasovanje zaključak Odbora za državni proračun i financije i Odbora za zakonodavstvo, kojim se odbija njena inicijativa.

Shvatili su je ozbiljno

S obzirom na to da nitko iz Domovinskog pokreta nije sudjelovao u raspravi o prijedlogu Katarine Peović, nije se znalo kako će se oni postaviti prilikom glasovanja.

Njen prijedlog se odnosio na očitovanje Vlade Andreja Plenkovića koja je Saboru sugerirala da ne prihvati uvođenje poreza za velike digitalne kompanije, poput Amazona, Facebooka i Googlea, i zato što bi to administracija SAD-a mogla ocijeniti kao diskriminirajući akt prema američkim tvrtkama i odgovoriti protumjerama u vidu trgovačkih sankcija.

Peović je zastupnicima desnice objasnila zašto bi morali podržati oporezivanje tehnoloških divova, a čini se kako im nije govorila u prazno jer su je u Domovinskom pokretu shvatili ozbiljno. 

Kada je Jandroković kasnije pozvao zastupnike da se izjasne o digitalnom porezu, za odbijajući zaključak dva saborska odbora i Vlade glasovali su isključivo pripadnici parlamentarne većine, i to čak ne svi jer su Milorad Pupovac i Furio Radin bili suzdržani.

Cijela opozicija, sve ideološke struje, glasovala je u prilog prijedloga Katarine Peović.

– Da, tako je bilo. Kolege iz Domovinskog pokreta nisu bili upućeni u moj prijedlog jer se o njemu raspravljalo u kasnim poslijepodnevnim satima. Lijepo od Grmoje što mi je omogućio da im ga predstavim, možda bi, da nije bilo njega, zastupnici Domovinskog pokreta drukčije glasali.

Moj zakonski prijedlog nije prošao, ali jasno je da će ga svejedno Sabor uskoro usvojiti. HDZ će sigurno uvesti porez na digitalne usluge.

Sada su to odbacili jedino zato što je prijedlog stigao iz oporbe, čijim zastupnicima ne bi baš zbog karaktera ovog zakona dobro djelovalo u biografiji da su također biti protiv – kazala je Peović za Novi list.

Podržala prijedlog Hrvatskih suverenista

Kazala je kako je i sama jednom podržala u Saboru prijedlog Hrvatskih suverenista, oporbenog zastupničkog kluba njoj vrijednosno dijametralno suprotnog, oko Isključivog gospodarskog pojasa jer joj se činio razumnim.

Naglašava da je njezin stav da Miroslav Škoro ne bi smio biti potpredsjednik Sabora, ali spremna je podržati “njegov razuman prijedlog” te da je više zanimaju ideje nego ljudi.

Stjepo Bartulica je za Novi list kazao da je u cijeloj priči Grmoja bio posrednik. 

– Gotovo ni o čemu se ne slažem s Radničkom frontom, ovo je bila prava iznimka – kazao je.  Prenosi Jutarnji list