Kako su raskoli SDP sveli na stranku razorene infrastrukture: Na izbore idu s čak 40 lista manje nego 2017.

Kako su raskoli SDP sveli na stranku razorene infrastrukture: Na izbore idu s čak 40 lista manje nego 2017.

SDP je u Zadru podržao neovisnog Marka Vučetića, a u Vinkovcima Tihomira Posavčića

Nestaje li u nizu lokalnih sredina u Hrvatskoj tradicionalna lijeva stranka SDP? Na predstojećim lokalnim izborima te će stranka imati znatno manje kandidata za gradonačelnike, općinske načelnike i župane i manje lista za općinska i gradska vijeća nego ikad u posljednjih 20 godina.

U dvije županije, Osječko-baranjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, SDP nema kandidata za župana. U Sisačko-moslavačkoj, kojom je nekoć do pokretanja kaznenog postupka protiv nje stolovala moćna SDP-ovka Marina Lovrić Merzel, SDP nema svog kandidata, nego podržava nezavisnog Daniela Berdaisa, urednika i suvlasnika Radio Siska. U nizu gradova – Belišću, Valpovu, Iloku, Pakracu, Glini, Vodnjanu, Otoku i Novigradu – te brojnim ruralnim općinama SDP na predstojećim lokalnim izborima neće imati svoje kandidate za gradonačelnike ili općinske načelnike. U nekim sredinama ta stranka u nedostatku vlastitih, na ovim lokalnim izborima podržava nestranačke kandidate. Najveći grad u kojem podržava nestranačkog kandidata, bivšeg saborskog zastupnika Marka Vučetića, jest Zadar, u Vinkovcima će podržati neovisnog Tihomira Posavčića, dok je u Vukovaru nakon razlaza sa Željkom Sabom odlučio podržati trenutačno nestranačkog Damira Madunu koji ima bogatu stranačku prošlost – na posljednjim je lokalnim izborima bio u Glavaševu HDSSB-u i u koaliciji sa Živim zidom, a prije toga je imao člansku iskaznicu HSS-a. Piše Jutarnji list

Nesvakidašnji obrat je SDP doživio i u Slatini. Sadašnji slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je kao neovisni kandidat prije četiri godine pobijedio u tom gradu zahvaljujući podršci SDP-a, za istu se funkciju natječe i na ovim izborima, ali sada kao kandidat Škorina Domovinskog pokreta. SDP je za gradonačelnicu Slatine kandidirao njegovu sadašnju zamjenicu, SDP-ovku Sanju Mrzljak Jovanić.

SDP-ova mreža lokalnih organizacija na terenu se zbog unutarstranačkih trvenja prorijedila, a brojnost i vitalnost lokalnih stranačkih ogranaka iznimno su bitne za lokalne izbore.

Na pitanje za koliko je broj njihovih kandidata i stranačkih lista za predstavnička tijela gradova i općina na ovim izborima manji odnosu na lokalne izbore prije četiri godine, glavni tajnik SDP-a Vedran Babić rekao nam je:

“Imamo oko 40 stranačkih lista za općinska i gradska vijeća manje nego na lokalnim izborima 2017., a za otprilike toliko ili čak malo više se smanjio i broj SDP-ovih kandidata za općinske načelnike i gradonačelnike. Situacija je najlošija u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori. Tamo gdje je HDZ najjači, mi smo najslabiji. Bolja je situacija u primorsko-goranskoj regiji i na sjeverozapadu Hrvatske”.

Na pitanje koji su razlozi takvog pada broja SDP-ovih kandidata i lista, Babić odgovorio je:

“Izlaznost na izbore iz godine u godinu pada, a dokaz za to su lanjski parlamentarni izbori na koje je prvi put otkad se održavaju izašlo manje od polovice birača. U nizu sredina gdje je izlaznost na izbore tradicionalno slaba, nismo uspjeli složiti liste za lokalna predstavnička tijela. Nije problem samo u SDP-u, nego i u ostalim stankama centra i lijevog centra s kojima je SDP u niz gradova i općina koalirao. Nakon cijepanja je jako oslabio i nestao HNS, a i HSU je u nekim sredinama oslabio ili otišao u koaliciju s HDZ-om. Najgušću mrežu na terenu zadržao je HSS koji je još uvijek jači na lokalnoj razini nego na nacionalnoj, ali i oni u nizu gradova i općina koaliraju s HDZ-om”.

Pobjeda na nacionalnim izborima nerijetko se preslikava na lokalne. Za SDP su najuspješniji bili lokalni izbori 2001. godine. Na valu pobjede na parlamentarnim izborima, ostvarene godinu prije, SDP je u proljeće 2001. nakon lokalnih izbora u nizu gradova, općina i županija u koaliciji sa svojim stranačkim partnerima smijenio HDZ s vlasti. U glavom gradu se smjena dogodila već 2000. na izvanrednim zagrebačkim lokalnim izborima. Koalicija šestorke na nacionalnoj razini SDP-a, HSLS-a, HSS-a, HNS-a, IDS-a i LS-a replicirala se u nizu lokalnih sredina.

HDZ na predstojeće lokalne izbore izlazi s neusporedivo boljom lokalnom infrastrukturom. Nakon predaje kandidatura i izbornih lista DIP-u vidljivo je da u čak 44 općine i četiri grada – Pakracu, Skradinu, Ninu i Kostajnici – HDZ-ovi kandidati za općinske načelnike i gradonačelnike nemaju protukandidate. To znači da je HDZ-u u 44 općine i četiri grada pobjeda već unaprijed zajamčena.