Nasjeo na klasičnu internetsku prijevaru…

Nasjeo na klasičnu internetsku prijevaru…

Internet je u posljednje vrijeme sve privlačniji kibernetičkim kriminalcima. Stopa internetskih prijevara je u porastu, a policija sve teže rješava takve slučajeve – posebice one međunarodnog karaktera. 

Razočarano i bespomoćno – tako se osjeća gospodin Damir Grašić nakon što je nasjeo na klasičnu internetsku prijevaru. S profila njegove poznanice stigla mu je poruka da joj hitno treba novčana pomoć. Kako je riječ o osobi koju poznaje, nije dvojio i uplatio je 300 eura. Javlja HRT

– Naredni dan zatraženo je od mene da pošaljem još 500 eura. Naravno to nisam jer sam se rasrdio i opet je došla poruka hitno treba, smrtni slučaj je u pitanju – priča Damir Grašić.

Ni slutio nije da je njezin profil hakiran. Da je žrtva prevare shvatio je nekoliko dana kasnije – nažalost prekasno. Slučaj je prijavio policiji.

– Ja sam na te novce već zaboravio, nada apsolutno ne postoji, to nema šanse da bude vraćeno – smatra.

Nije stvar u novcu, ali kaže – građani bi trebali biti bolje zaštićeni. Svjesni su toga u policiji. Mario Sever na takvim i sličnim slučajevima radi punih šest godina. Statistika nije dobra – u prosjeku riješe tek svaki peti slučaj.

– Onemogućeni smo ponajviše iz razloga jer internet štiti na neki način identitet takvih osoba. Tendencija je rasta od 2015. godine. Broj prijavljenih stagnira na nekih 10-tak prijavljenih kaznenih djela tijekom godine, a tako je bilo i prošle godine – objašnjava Mario Sever iz Službe kriminalističke policije PU međimurske.

No zabrinjava crna statistika jer većina građana ne prijavljuje takva kaznena djela, najčešće iz straha ili srama. Policija je tu da pomogne, ali najbolja prevencija je, ističe, oprez jer kriminalci ne biraju.

– Nemojte biti naivni – to je bit svega. Nema lake zarade, a kriminalci jako dobro znaju na koju kartu treba igrati i nažalost događa se – savjetuje Sever.

Slučajevi poput onoga gospodina Grašića pokazuju da, bez obzira na dobru volju i želju za pomoći, opreza nikad dosta. Jer nikad ne znate gdje i kada vreba netko tko vas želi prevariti i iskoristiti.