O aferama u KBC-u Sestre milosrdnice: Ne postoje dvije istine!

O aferama u KBC-u Sestre milosrdnice oglasila se i Hrvatska udruga za medicinsko pravo. Poručuju da ne postoje dvije istine.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska udruga za medicinsko pravo povodom nemilih u javnosti iznesenih događaja vezanih uz rad i funkcioniranje radiološke službe KBC Sestre milosrdnice, ima potrebu istupiti u zaštiti interesa zdravstvenih radnika, a prije svega temeljnih načela pružanja zdravstvene zaštite: kontinuiteta, dostupnosti i profesionalnog i stručnog obavljanja zdravstvene djelatnosti našim građanima.

Ne želeći arbitrirati među sukobljenim stranama niti ulaziti u dubinu i pojedinosti predmetnog spora koji očito egzistira već duže vrijeme, kao udruga koja zastupa interese svih profesija u zdravstvu smatramo moralnom dužnošću javno pozvati i prozvati sve nadležne institucije da se radi dobrobiti pružanja adekvatne zdravstvene skrbi pacijentima kao i osiguravanja nužnih uvjeta za profesionalan i stručan rad svim zdravstvenim radnicima, ova mučna situacija što prije i u cijelosti razriješi, jer se razriješiti može.

Zaista zabrinjava ponajprije neodlučnost meritornih tijela, kako državne administracije i uključenih institucija tako i raznih, u medijima zainteresiranih i proklamiranih strukovnih tijela i udruženja, da se poglavito u ovo nesmiljeno vrijeme pandemije COVID-19 združeno, odgovorno i bez egoističkih i partikularnih interesa, ne pristupa žurnom rješavanju ovog perzistirajućeg problema koji trpa novinske natpise i svakodnevno generira novu razinu stresa radnika, javnosti i što je najgore, naših najtežih pacijenata. Umjesto da se osigura nesmetano obavljanje zdravstvene skrbi onkološkim bolesnicima bez zadrške, cjelokupna javnost, pacijenti i zdravstveni radnici se bave upravljačkim i organizacijskim problemima jedne zdravstvene ustanove.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo drži da ovakav, već dobrano financijski i organizacijski nagrižen zdravstveni sustav, nikako ne treba zamarati i problemima koje meritorne zdravstvene asocijacije i strukture ne znaju ili ne žele rješiti očito s ciljem ne zamjeriti se nekom ili nečem. Manjak odlučnosti, hrabrosti, profesionalnosti i sve manje prisutnog osjećaja onog socijalnog i javnozdravstvenog, nije dobra perspektiva našeg zdravstvenog sustava, a ni društva u cjelini. Dugi niz godina prepušteni nesustavnoj i neanalitičkoj „ad hoc zdravstvenoj privatizaciji“ doveli smo zdravstveni sustav do toga da nam javnom zdravstvu sve više nedostaje i zdravstvenih radnika i adekvatnih stručnjaka, kao i sredstava i opreme, pa se svi sad možemo zapitati kako može opstati i kako očuvati javnozdravstveni sustav u okolnostima katastrofe i pandemije kakva je npr. COVID-19 ili neke buduće. Činjenica je da ostaci ostataka sustava funkcionira samo na požrtvovnom radu preostalih zdravstvenih radnika, a vrijednost onog što tako olako napuštamo pod krinkom tzv. standardizacije i napretka ili nečeg trećeg, vidimo npr. u napuklim temeljima primarne zdravstvene zaštite kao što su zavodi i domovi zdravlja koji su bespogovorno predvodnici i prva linija obrane svagdašnje nam borbe protiv COVID-19.

I u konačnici, vezano uz aktualnu aferu, ne postoje dvije istine. Samo jedna. I država i društvo vrlo lako mogu doći do istine, ali samo ako to žele”, stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo, koju potpisuje njezin predsjednik, dr. Miran Cvitković. Prenosi N1