Otvoren Mađarski dom u Kopačevu

Otvoren Mađarski dom u Kopačevu

U subotu je u baranjskom Kopačevu, na obalama Kopačkog rita, svečano – u skladu sa aktualnim epidemiolškim mjerama – otvoren Mađarski dom u Kopačevu.

Izvana tradicionalnog, a iznutra suvremenog izgleda, Mađarski dom biti će dom aktivnosti oko 400 Mađara koji žive u tom mjestu, a u cijelosti je financiran sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske putem Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a temeljem bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina Republike Hrvatske i Mađarske, te Operativnog programa za mađarsku manjinu Vlade Republike Hrvatske.

Mađarski dom sastoji se od 626 m2 unutarnjeg korisnog prostora te isto toliko vanjskog, a izgrađen je u nešto manje od godine dana.

Svečanom otvorenju nazočili su državni tajnik Vlade Mađarske za nacionalnu politiku – Árpád János Potápi, veleposlanik Mađarske u Zagrebu – nj.e. Csaba Demcsák, generalni konzul Mađarske u Osijeku – János Fuzik, ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – Alen Tahiri te ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja – Nandor Čapo.

U ime domaćina, ali i kao član Savjeta za nacionalne manjine, goste je pozdravio i zahvalio Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru, koji je prenio i pozdrave Furia Radina, potpredsjednika Hrvatskog Sabora te Aleksandra Tolnauera predsjednika Savjeta za nacionalne manjine koji zbog drugih obveza nisu mogli nazočiti svečanosti otvorenja.

DEMOS MEDIA