Ivan Malenica: Izvjesno ponavljanje javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda…

Ivan Malenica: Izvjesno ponavljanje javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda…

Izvjesno je da Đurđević neće dobiti većinu u Saboru. HDZ se jasno odredio u tom smjeru. Mi smo istaknuli da sama činjenica da je pristala sudjelovati u jednoj protuzakonitoj proceduri predstavlja jedan diskvalifikativni element. Stav parlamentarne većine je jasan. Izvjestan je treći krug, odnosno ponavljanje javnoga poziva i vjerujem da ćemo u ljeto dobiti predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Predsjednik Milanović jučer je sugerirao HDZ-u da bi se trebao suzdržati od glasanja u Saboru vezano za izbor predsjednika Vrhovnog suda jer su kao stranka u postupku na Vrhovnom sudu. Malenica je rekao kako je riječ o još jednom u nizu populističkih spinova predsjednika. Smatra da je riječ o pritisku na zastupnike u Saboru kako bi progurao svoju kandidatkinju – Zlatu Đurđević – za predsjednicu Vrhovnog suda.

– Naravno da to nije pravno utemeljeno. Podsjetio bih da je krenuo s tezom da se izborom predsjednika Vrhovnog suda započinje reforma pravosuđa. Ako uzmemo u obzir koje su ovlasti predsjednika Vrhovnog suda, možemo vidjeti da on sam ne može reformirati pravosuđe. Ministarstvo ide u smjeru nizu pozitivnih promjena u pravosuđu, rekao je Malenica.

Smatra da ćemo u što kraćem roku dobiti novog predsjednika Vrhovnog suda. Istaknuo je kako se ne može govoriti o krizi sudbene vlasti pogotovo ako se uzme u obzir uloga i ovlasti predsjednika Vrhovnog suda.

– Bez obzira kad se završi postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, sud i nakon isteka Sessina mandata nastavlja neometano raditi, tu je njegov zamjenik Mrčela. Sessi mandat traje do 15. srpnja.

O slučaju braće Mamić

Danas se u BiH ispituje Zdravko Mamić. Zoran Mamić je i službeno postao bjegunac hrvatskog pravosuđa. Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu i europski uhidbeni nalog što je temelj za daljnje postupanje.

– Očekuje se postupak izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj. Mamić ima državljanstvo u BiH i sukladno tome nadležno tijelo u BiH će postupiti, slično kako su pretpostavljam postupili u slučaju Zdravka Mamića. Kada je traženo izručenje, nadležni sud je to odbio. Ne želim u ovom trenutku prejudicirati odluku.

Malenica je naglasio kako je interes RH da odluke njenih sudova budu izvršene u potpunosti.

– Postoji bilateralni sporazum između RH i BiH o izdržavanju kazne zatvora. Taj sporazum po nama ima određene manjkavosti i u tom smjeru ćemo razgovarati s ministrom pravde BiH, to je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom, nepriznavanje uvjetne osude, te ono što nam se događalo drastično smanjenje kazne zatvora. Te će stvari biti u fokusu razgovora, poručio je Malenica dodajući kako vjeruje da sa strane BiH postoji interes da se ova pitanja riješe.

Ostalo je otvoreno pitanje imaju li naši sudovi alate kojima mogu spriječiti da dođe do toga da netko tko je osuđen napusti Hrvatsku i na taj način izbjegne odsluženje kazne. 

– Zakon o kaznenom postupku daje dovoljno alata da se spriječi da pravomoćno osuđena osoba napusti Hrvatsku, bilo kroz izricanje mjera opreza ili izricanje istražnog zatvora. Sudovi su smatrali da ne postoje ti razlozi. Ja sam zatražio od Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnica da pronađemo način kako da kroz zakonodavne izmjene poboljšamo te institute da se takve situacije ne bi događale u budućnosti. Dostavili su prijedloge i mi ćemo u kratkome roku sjesti i u okviru radne skupine razmotriti te mogućnosti, rekao je Malenica.

Smatra da su mjere opreza ili istražni zatvori mogli biti izrečeni u slučaju Mamića jer su postojale činjenice, kako je rekao, koje su upućivale da bi mogao otići iz Hrvatske.