Neva Tölle: Đurđević je moralna, nema repova, nije kompromitirana – što još tražimo?

Neva Tölle: Đurđević je moralna, nema repova, nije kompromitirana – što još tražimo?

Autonomna ženska kuća Zagreb i Centar za žene žrtve rata Rosa podržavaju imenovanje prof. dr. sc. Zlate Đurđević na mjesto predsjednice Vrhovnog suda. Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće bila je gošća Novog dana N1 televizije.

Kazala je kako je motiv za podršku Zlati Đurđević bio jednostavan.

“Mi primjećujemo da se Zlatu Đurđević uvlači u nepotrebne političke diskvalifikacije, iako se radi o iznimno kvalitetnoj stručnjakinji. To je neodgovorno raditi u ovo vrijeme potresa, pandemije… Svi u javnom prostoru suglasni su da se radi o vrsnoj stručnjakinji koja ispunjava uvjete imenovanja i mi je vidimo kao adekvatnu kandidatkinju”, rekla je Neva Tölle.

“Vrsna stručnjakinja”

“Nikada je nisam upoznala, ali javno smo je podržali iz razloga koje smo naveli. Vrsna je stručnjakinja prava, može napraviti izvrsne komparacije s našom situacijom. Moralna je, iza nje nema repova, nije kompromitirana – što još tražimo? U cijelosti je adekvatna za poziciju predsjednice vrhovnog suda.

No zbog trzavica predsjednik-premijer cijela nacija trpi. Stanje u naciji je loše, mi se suočavamo svaki dan sa zlostavljanim ženama i djecom, i s njima prolazimo sudske postupke. Ova zemlja treba sveobuhvatnu reformu pravosuđa, jer se u sudstvu ne radi kako treba”, rekla je Tölle.

“Vjetar u leđa reformi pravosuđa”

Naglasila je kako je politička neutralnost izuzetno bitna.

“Političare je birao narod, oni moraju služiti narodu, zatomiti ego i ne dozvoliti da na njihove postupke utječu njihove emocije i ego. Imamo kvalitetnu kandidatkinju koja će, bude li izabrana, obavljati kvalitetno svoj posao. Vjerujem da će kao osoba karakternih vrlina donijeti novi vjetar u leđa za krajnje neophodnu reformu pravosuđa”, rekla je Tölle.

Premijer rekao da je njen program populistički.

“Smatram da je program konkretan i da se iz njega može iščitati trasiran put za reformu pravosuđa. Preko 80 posto građana nema povjerenja u pravosuđe. To znači da već jučer moramo nešto mijenjati s najstručnijim kandidatom/kandidatkinjom”, rekla je Tölle.