Položeni vijenci povodom 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta…

Položeni vijenci povodom 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta…

U povodu 76. godišnjice bleiburške tragedije i Križnog puta, na zagrebačkom Mirogoju vijence su položili izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s Gordanom Jandrokovićem, te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade.

Molitvu za sve žrtve bleiburške tragedije i Križnog puta predvodio je Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, poručivši da su Bleiburg i Križni put duboka i nezacijeljena rana te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Javlja HRT

 – I ove godine smo okupljeni u molitvi za žrtve stradanja II. svjetskog rata, poglavito za žrtve poraća u našoj domovini i drugim susjednim državama. Ovo je dan kad bismo najradije šutjeli i molili, rekao je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Molitvu za stradale vjernike islamske vjeroispovijesti izrekao je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad ef. Kreštić, izaslanik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića.

U ime Počasnog bleiburškog voda koji je organizator komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora vijenac su položili počasni predsjednik Vice Vukojević, Milan Kovač i Vladimir Šeks.


– Već drugu godinu zbog pandemije i nemogućnosti slobodnog kretanja prema Austriji dislocirali smo obilježavanja s Bleiburškog polja ovdje na zagrebačko groblje Mirogoj i u Udbinu, rekao je Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda.

U nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Danijela Glunčića održana je molitva i položeni su vijenci i na Lojbaškom polju kod Bleiburga.

Sveta misa služit će se u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini uz izravan prijenos na našem Prvom programu u 12.15 sati.