Prijeti li nam inflacija?

Prijeti li nam inflacija?

Ekonomski stručnjaci kažu kako inflacija ubrzava i u Hrvatskoj, pogledajte kakve su procjene dinamike rasta do kraja ove godine. O tome detaljnije izvještava NOVI LIST

Inflacija u Hrvatskoj ubrzava svoj rast, pa su tako u travnju potrošačke cijene porasle za 2,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) najveća je to stopa inflacije u gotovo tri godine, odnosno od kolovoza 2018. godine. Rast potrošačkih cijena počeo je u veljači s 0,3 posto, u ožujku je već bio na 1,2 posto, a u travnju je prešao dva posto. Ne događa se u Hrvatskoj ništa s čime se ne suočava većina država Europske unije, ali i SAD.

Kad se gleda na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak najjači doprinos inflaciji dolazi od rasta cijena odjeće i obuće, koje su u prosjeku veće za 5,3 posto, a promatrano u odnosu na travanj prošle godine inflaciju su najviše pogurale cijene iz kategorije prijevoza, koje su imale godišnji rast od čak 10,7 posto. Razumljivo je to s obzirom na rast cijena nafte. No, rasle su i cijene alkohola, duhana, stanovanja, vode, električne energije i plina. Europska komisija neki je dan procijenila da će inflacija u Hrvatskoj u 2021. godini biti 1,3 posto, analitičari RBA očekuju da će ona ipak biti veća, odnosno 1,5 posto, dok ekonomski analitičar Željko Lovrinčević napominje da se ne bi trebalo iznenaditi ni inflacijom iznad dva posto.

U Hrvatskoj narodnoj banci, čiji je glavni posao čuvanje stabilnosti cijena i tečaja, procjenjuju da bi »ukupna inflacija u Hrvatskoj do kraja godine mogla oscilirati na razini od otprilike dva posto, a prosjek inflacije za cijelu godinu bi se trebao zadržati i nešto ispod te razine«.

Više na LINKU