U sklopu međunarodne vojne vježbe u Zemuniku postavljen američki proturaketni sustav “Patriot”

U sklopu međunarodne vojne vježbe u Zemuniku postavljen američki proturaketni sustav “Patriot”

U sklopu velike međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21, koja će se održati i u Hrvatskoj, američke vojne snage u vojnoj bazi u Zemuniku kod Zadra postavit će sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu ove vojne vježbe, potvrđeno je u Ministarstvu obrane.

Ovo je prvi put da će ovaj protuzračni sustav dolazi u Hrvatsku što je još jedan dokaz odlične vojne suradnje Hrvatske i SAD-a. No, kako nam kažu pojedini sugovornici, dolazak Patriota u Hrvatsku je i poruka susjednim zemljama da naša zemlja ima snažnu vojnu podršku i NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država. Protuzračni sustav Patriot u Hrvatsku dolazi ovog vikenda kopnenim putem iz Njemačke.

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radara koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaja komandi za vođenje rakete. Javlja Jutarnji list

Bojeve glave

Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Svaki kontejner sadrži po jedan raketni projektil. Svaka lansirna cijev-kontejner zasebno je povezana sa sistemom za ispaljivanje. Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Sjedinjene Američke Države imaju u uporabi 15 bojni Patriota, koje se obično i operativno raspoređuju na razini bojne. Svaka bojna ima četiri bitnice, a svaka bitnica šest lansera. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi.

Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu. Poljska je primjerice još 2015. godine kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde. Hrvatska vojska u svom sastavu nema nikakav sustav protuzračne obrane srednjeg dometa. Zapravo ima iznimno slabu protuzračnu obranu i na malim visinama. Stoga se već godinama govori o potrebi nabavke kvalitetnog protuzračnog sustava srednjeg dometa. Prije nekoliko godina u vojnim krugovima se čak zakotrljala ideja da umjesto nabave novih borbenih aviona, Hrvatska kupi nekoliko bitnica protuzračnog sustava Patriot i tako čuva svoj zračni prostor. No od te se ideje brzo odustalo.

Američki sustav Patriot u Hrvatskoj će se koristiti u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21 koja je već počela u zračnom prostoru Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske i trajat će do 22. svibnja.

Riječ je o vježbi integrirane zračne i raketne obrane koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku. Zamišljena je da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21. U vježbi će sudjelovati 50-ak borbenih zrakoplova, avioni-tankeri i helikopteri. Hrvatska će u ovoj vježbi sudjelovati s avionima MiG-21 te ratnim brodovima u sklopu traganja i spašavanja “oborenih” letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Osim protuzračnog sustava Patriot, u Hrvatsku na vojnu vježbu prvi put dolaze o oklopna vozila Bradley. Prema dostupnim podacima, Amerikanci šalju ukupno 15 vozila. Prema neslužbenim najavama, Hrvatska bi početkom sljedeće godine s vlastima SAD-a trebala potpisati ugovor o donaciji i remontu 84 Bradleya M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i njima bi se opremila oklopno mehanizirana bojna HV-a u Našicama. Preostala 22 vozila koristila bi se za pričuvu i rezervne dijelove. Nabavom ovih vozila, koja su bez opreme vrijedna 20 milijuna dolara, Hrvatska će realizirati i svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pješačku brigadu borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama.

Trumpova politika

Prema dostupnim informacijama, riječ je o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog stoljeća. Odlukom State Departmenta Hrvatskoj je uz vozila odobren i paket naoružanja. Hrvatskoj su tako na raspolaganju 84 strojnice M240, streljivo za top 25 mm te oko 1700 raznih vrsta visoko sofisticiranih TOW projektila. Prema dostupnim informacijama, hrvatski Bradleyji bit će naoružani radijski vođenim protuoklopnim raketama TOW 2A RF i 2B RF te će se nabavljati velika količina streljiva za top 25 milimetara kojim je opremljeno vozilo. Uz njega vozilo je opremljeno i puškostrojnicom 7,62×51 mm, termovizijom, bacačima dimnih kutija itd.

Vojna vježba Immediate Response 21 dio je skupnih vojnih vježbi u kojima će sudjelovati oko 28 tisuća vojnika iz 26 europskih zemalja plus SAD, pod nazivom Defender Europe 21. Područje održavanja vježbe je uglavnom istočna Europa, od Baltika do Balkana. Ista će se održavati i na području poligona Manjača kod Banja Luke gdje su već pristigle američke vojne snage. Analitičari ovu vježbu povezuju s geostrateškim “povratkom” SAD-a na Balkan i većim angažmanom nove američke administracije Joea Bidena nakon što je Balkan bio zapostavljen i prepušten nasumičnoj politici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.