Milanović na sastanku lidera inicijative Brdo-Brijuni…

Milanović na sastanku lidera inicijative Brdo-Brijuni…

Predsjednici Hrvatske i Slovenije Zoran Milanovć i Borut Pahor u Brdu kod Kranja supredsjedaju godišnjim summitom čelnika država u jugoistočnoj Europi.

Inicijativi Brdo-Brijuni odazvali su svi lideri zemalja tzv. zapadnog Balkana. Uz plenarni sastanak održava se i niz bilateralnih susreta. Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i predsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani.

Potom je uslijedilo svečano otvorenje summita procesa Brdo-Brijuni, javio je za Dnevnik u podne Gordan Žvanović. Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije na sastanku su i predsjednici Srbije, Crne Gore, sva tri čana Predsjedništva BiH te predsjednici Sjeverne Makedonije, Albanije i predsjednica Kosova.  Sastanak je najavljen kao prilika da se još jednom potvrdi i ojača predanost procesu proširenja EU-a. Čelnici će razgovarati i o drugim temama poput borbe protiv pandemije koronavirusa.

Trebali bi potpisati i zajedničku izjavu oko koje je nastao kamen spoticanja i to na relaciji Pahor Vučić. Navodno je u dokument pokušao podvaliti ‘kukavičje jaje’ – odredbu o nepromjenjivosti granica. Srbijanski predsjednik odgovorio je amandmanom u kojem se traži ubacivanje odredbe o poštivanju granica koje je utvrdio UN, a kojom se ne priznaje Kosovo, piše HRT.