Ako Vice Mihanović ne pobijedi u Splitu bio bi to veliki poraz za HDZ i Plenkovića

Ako Vice Mihanović ne pobijedi u Splitu bio bi to veliki poraz za HDZ i Plenkovića

Hrvatska se, objavili su ponosno u HDZ-u, ponovno “zaplavila“. Od 20 županija u njih 12 su HDZ-ovi kandidati na prvom mjestu. U dodatne tri vode tijesnu bitku za pobjedu. Prvi put u povijesti su pobijedili u Osijeku. Aktualnu političku situaciju u Splitu analizira SLOBODNA DALMACIJA.

Ivan Anušić potpuno dominira u Osječko-baranjskoj županiji. Unatoč aferama Ive Žinića, HDZ uvjerljivo vodi i u Sisačko-moslovačkoj županiji, imaju šanse pobijediti i u Sisku i Petrinji, a prvi put je njihov kandidat Gari Capelli ušao u drugi krug utrke za župana u Primorsko-goranskoj županiji.

Unatoč tome, u HDZ-ovu stožeru u izbornoj noći nije vladala euforija. Davor Filipović u Zagrebu nije uspio ući u drugi krug. Uz to, situaciju je zakomplicirala i činjenica da je Filipović bio osobni odabir Andreja Plenkovića, koji ga je na tu poziciju postavio još u vrijeme kada je Milan Bandić bio živ i zdrav. Da je HDZ-ov gojenac uspio ući u drugi krug, bio bi to veliki premijerov uspjeh. Ovako, Filipovićev rezultat je i Plenkovićev neuspjeh.

HDZ je puno uložio i u svrgavanje Ivana Penave u Vukovaru, no perspektiva uoči drugog kruga za vladajuću stranku nije dobra. Šokantan obrat dogodio se u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je nezavisni kandidat Marko Jelić pretekao HDZ-ovca Gorana Pauka.

Split je pak posebna priča. Iako su ankete čitavo vrijeme davale prednost HDZ-ovu kandidatu Vici Mihanoviću, prvi je na koncu ipak bio Ivica Puljak. HDZ je prošle četiri godine vladao Splitom i nema nikakve dvojbe da će učiniti sve da zadrži vlast u drugom najvećem gradu u zemlji. Tu će se, po svemu sudeći, zbiti klasični sraz ljevice i desnice. Mihanovićeva pobjeda bila bi veliki poen za Plenkovićev HDZ. Poraz bi bio veliki poraz, pa se očekuje da će vladajući u iduća dva tjedna sve karte baciti upravo na Split.

Detaljniju analizu pročitajte na izvornom tekstu i LINKU.

DEMOS MEDIA