Međunarodni napori za suzbijanje trgovine ljudima

Međunarodni napori za suzbijanje trgovine ljudima

Kako je priopćenju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH objavljeno, proteklih dana na međunarodnoj razini održani su značajni forumi u kojima su sudjelovali i hrvatski predstavnici na čelu s Alenom Tahirijem predsjednikom spomenutog Ureda. O čemu je riječ više u nastavku.

Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC), u suradnji s nacionalnim koordinatorom za suzbijanje trgovanja ljudima Republike Hrvatske, g. Alenom Tahirijem, univ. spec. pol, kao domaćinom i suorganizatorom te Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Švedske i Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Republike Francuske, održao je sastanak regionalne stručne skupine (REGM) na temu „Trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, posebice žena i djevojčica, usmjereno na smanjenje potražnje u Jugoistočnoj Europi“. Sastanak je održan on line putem KUDO platforme, 11. i 12. svibnja 2021., a prisustvovali su mu predstavnici UNODC-a, OESS-a, Vijeća Europe, Europske unije, veleposlanici Republike Francuske, Kraljevine Španjolske i Kraljevine Švedske, predstavnici država Jugoistočne Europe, predstavnici organizacija civilnog društva te istaknuti stručnjaci na ovom području. 
 
Svrha ovog sastanka bila je unaprijediti raspravu usmjerenu ka smanjenju potražnje u svrhu seksualnog iskorištavanja, posebice žena i djevojčica, u Jugoistočnoj Europi. Sastanak je poslužio kao platforma za raspravu o međunarodnim obvezama, konceptualnom pristupu i odgovoru politike na čimbenike potražnje za seksualno iskorištavanje te razmjeni postojećih izazova i dobre prakse u rješavanju ovog globalnog problema.
 
Ravnatelj Ureda, g. Tahiri, kao nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, otvarajući ovaj sastanak regionalne stručne skupine (REGM) naglasio je izuzetno dobru suradnju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske s Uredom UNODC-a i svojim kolegama i kolegicama iz Jugoistočne Europe kao i Ministarstvima vanjskih poslova Švedske i Francuske. Naglasio je kako je izuzetno bitno uspostaviti specijalizirani, sveobuhvatni i interdisciplinarni sustav zaštite žrtava trgovanja ljudima koji primarno brine o interesima žrtava trgovanja ljudima počevši od rane identifikacije te pružanje svih oblika pomoći: zdravstvene, psihološke, socijalne, pravne pa sve do osiguravanja sigurnog smještaja i dobrovoljnog povratka u državu porijekla pri čemu je uloga i djelovanje organizacija civilnog društva, posebno u neposrednom kontaktu sa žrtvama, neprocjenjivo.

Više detalja o vooj temi potražite na povezbnici, odnosno LINKU

DEMOS MEDIA