Plenkovićevi naglasci nakon sjednice Vlade RH

Plenkovićevi naglasci nakon sjednice Vlade RH

Premijer Plenković istaknuo je jučer da će se, prema svim trenutnim procjenama, ostvariti željeni cilj o procijepljenosti između 50 i 55 posto odrasle populacije do 30. lipnja. Dodao je da će se, uz jenjavanje epidemije i istodobno procjepljivanje te paralelni dogovor na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi omogućiti sloboda kretanja te tako i gospodarski zamah i veći gospodarski rast.
To je za Hrvatsku, istaknuo je, posebno važno zbog dolaska turista i dinamiziranja ekonomije.

Nakon sjednice Užeg kabineta Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o nekoliko aktualnih tema. Prenosimo iz službenog priopćenja.
 
Govoreći o procesu cijepljenja, poručio je kako on napreduje vrlo dobro i da se dinamika cijepljenja u Hrvatskoj ubrzava.
 
“Prema svim procjenama koje u ovom trenutku imamo, mislim da ćemo ostvariti onaj naš željeni cilj između 50 i 55 posto procijepljenosti odrasle populacije do 30. lipnja”, naglasio je.
 
Dodao je da će su, uz jenjavanje epidemije i smanjenje broja zaraženih i istodobno procjepljivanje te paralelni dogovor na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi, koja će uključivati preboljele, cijepljene ili testiranje, omogućiti sloboda kretanja te tako i gospodarski zamah i veći gospodarski rast.
 
To je za Hrvatsku, istaknuo je, posebno važno zbog dolaska turista i dinamiziranja ekonomije.
 
“Vjerujem da će nam ta tri elementa – jenjavanje epidemije, procjepljivanje i sloboda kretanja – biti ključni da gospodarski rezultati budu bolji nego što smo očekivali”, smatra predsjednik Vlade.
 
Hrvatska za dogovor o zelenim potvrdama što prije
 
Premijer Plenković kazao je da se u ovom trenutku vode završni razgovori na razini stalnih predstavnika u Bruxellesu o tome koliko će vrijediti te zelene digitalne potvrde.
 
S obzirom da u ovome trenutku još nema jasne slike koliko traju antitijela nakon cijepljenja, tek nakon mjerenja nakon određenog vremena znat ćemo hoće li trebati treća doza iduće godine.
 
“Mi ćemo, naravno, biti spremni osigurati cjepiva za Hrvatsku, kao što smo ih osigurali i sada”, poručio je.
 
Dodao je da taj proces ne ide lako, ali i kako mu se čini da bi dogovor o potvrdama mogao biti postignut vrlo brzo, a to će biti i ključna tema na sljedećem Europskom vijeću.
 
“Sve zemlje koje su, u pogledu turizma, zemlje destinacije kao što je Hrvatska žele da što veći broj ljudi koji je cijepljen ili je prebolio ili je testiran može doći bez bilo kakvih prepreka što prije”, poručio je.
 
Još je jednom pozvao sve građane da se cijepe jer su sada količine cjepiva dovoljne za sve koji se žele cijepiti.
 
“Mi smo to kao Vlada osigurali, a sada je stvar tehnologije u svim županijama, a pogotovo u Zagrebu, da se što brže cijepimo jer što se brže cijepimo, bit ćemo zaštićeniji”, istaknuo je.
 
Rebalans proračuna u lipnju
 
Najavio je da se Vlada sprema na rebalans proračuna u lipnju.

Ostalo pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA