Svi sudionici ‘pilot tuluma‘ su negativni, uskoro popuštanje mjera? ‘Imamo nova pomagala‘

Svi sudionici ‘pilot tuluma‘ su negativni, uskoro popuštanje mjera? ‘Imamo nova pomagala‘

‘Dosegnuli smo 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, što znači da je cijepljena svaka treća odrasla osoba u RH‘

U Hrvatskoj se nastavlja trend pada novozaraženih od koronavirusa rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je podrobnije izvijestio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Javlja Jutarnji list

U posljednja 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633. 

Među njima je 1331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent.

Radi se o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli i pretprošli petak. Prije tjedan dana, 14. svibnja, zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze, dok je tjedan prije toga, 7. svibnja, bilo 1435 novozaraženih. U posljednja 24 sata je preminulo 28 osoba.

– Imamo 525 novooboljelih osoba, prije tjedan dana imali smo 926 novooboljelih, a tjedan prije 1435. Najnižu incidenciju ima Istarska županija, a najvišu Varaždinska. Na ljestici u EU zauzimamo 14. mjesto po incidenciji. Ukupna stopa smrtnosti iznosi 1929 za Hrvatsku i stavlja ju na 20. mjesto – kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako smo premašili preko milijun i pol utrošenih doza cjepiva.

Dosegnuli smo 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, što znači da je cijepljena svaka treća odrasla osoba u RH. 

– Ne bildam svoj vlastiti imidž nego trenutno najbitniji proces, a to je cijepljenje. Samo zajednički možemo ostvariti rezultate i graditi bolje sutra. Vlastitim primjerom ćemo pokazati da svatko od nas može dati doprinus u pristizanju ciljeva. Pad na tjednoj bazi je gotovo 36 posto, a pad hospitaliziranih govoto 18 posto. Smanjuje s eincidencija onih koji oboljevaju od težih oblika bolesti. No oprez je potreban i dalje. Još je na respiratoru 131 pacijent.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako se i u klinikama konačno vidi popuštanje. BIlježimo manje primljenih i više optuštenih što veseli i rasterećuje sustav. No oni koji jesu u bolnici su teški slučajevi s obostranom upalom pluća, gdje se ne vidi zdravi dio pluća, javljaju se plućne tromboze opasne po život.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da su svi sudionici ‘pilot domjenka i svadbe’ testirani i da su svi negativni.

– Nakon pilot projekata svi su imali negativan test. I drugi pilot projekt – svadba – oni su testirani i nemo niti jedan pozitivan rezultat. imamo još jedan pilot projekt, simpozij u Istri sa 65 sudionika, njih ćemo testirati u ponedjeljak. I druge zemlje su pokušale provesti takve pilot projekte i ovo je dokaz da možemo cijepljenima, preboljelima ili testiranima omogućiti takve događaje. Blizu smo stare normalne i moći ćemo takve događaje uz taj uvjet organizirati – kazao je.

Beroš je govorio o inspekciji u Vinogradskoj. 

– Cilj je evaluirati sve mogućnosti određenih nezakonitosti i možete biti sigurni  da ću biti ustrajan i evaluirati sve što je potrebno. Već neko vrijeme govorim o odnosu javnog i privatnog i to nije stara tema, odlučan sam napraviti sve da ta reforma ne ostane samo na riječima.

Božinović je kazao kako covid putovnice nisu putni dokumenti već potvrde koje za svaku osobu mogu na jedan vjerodostojan način posvjedočiti da je cijepljena, testirana ili preboljela bolest te da se on može očitati na granici. 

– Osim za putovanja može se koristiti digitalna potvrda i za širu primjenu, a to će ovisiti za što će se sve pojedina država članica pojedinim rješenjima opredijeliti. Mi ćemo nastaviti donositi odluke kad je riječ o mjerama ograničenja, a ovo će biti pomoćno sredstvo da pod određenim uvjetima pustimo neke događaje. Postojao je veoma šarolik pristup, pokušaji da se potvrde krivotvore, nisu bile unificirane, sad je cijeli sustav unificiran i znat će se tko izrađuje QR kod i neće se u njega sumnjati u bilo kojoj drugoj državi članici. Očita se kod i možete nastaviti tamo gdje ste krenuli. Ovim se olakšava prelaz granica na siguran način. 

Mjere ističu 31.5. i do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala kako bismo otvorili neke djelatnosti za koje se nismo nadali dok nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja.

Vezano uz kućne testove, Capak je kazao:

– Pokazali su se kao nedovoljno osjetljivi za dijagnostiku, inače je slina nedovoljno dobar uzorak. Tako da ti kućni testovi mogu služiti kao neka orijentacija, da osoba može samu sebe istestirati, ali ni u jednoj zemlji EU se ne priznaju za dijagnostiku. Ako ste negativni, u uputstvima vam piše da nije dokaz da ste negativni. Takav test se treba notrificirati pri HALMED-u i kroz neko vrijeme ćemo moći očekitvati takve testove u apotekama u RH.

Božinović je kazao kako ljudi koji se ne mogu cijepiti neće trebati plaćati testiranja. 

– Što se tiče svega ostaloga, jučer je na tu temu bili pregovori između parlamenta i komisije. Ti testovi će biti po prihvatljivijoj cijeni i EK će izdvojiti 100 milijuna eura za plaćanje tih testova.

Capak je komentirao i maturante i proslavu kraja školske godine te ih je zamolio da se pridržavaju mjera, na što je Božinović dodao kako moramo dati sve od sebe da brojevi padaju.

– Ako brojevi ne budu dobri, suočavat ćemo se s ograničenjima za primjerice dolazak stranih turista u Hrvatsku. To moramo izbjeći i zato idemo s mjerama postupno bez obzira na to što su nam brojke bolje. Ne bi se trebali opustiti sve dok ne bude proglašen kraj epidemije. Znamo što se događalo prošlo ljeto i moramo voditi računa o tome kakva su događanja s kojih se može širiti epidemija, jer to može imati širi utjecaj, na turističku sezonu, punjenje proračuna… To nam mora biti svima zajednički interes.