USKOK pokrenuo istragu protiv 11 osoba: Na švercu duhana i cigareta zaradili više od 3 milijuna kuna…

USKOK pokrenuo istragu protiv 11 osoba: Na švercu duhana i cigareta zaradili više od 3 milijuna kuna…

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su se udružili u švercu cigareta i duhana iz BiH i Hrvatske.


Sumnja se da su dvojica članova udruženja od 15. rujna 2020. do 19. svibnja 2021., dogovorili da će financirati kupovinu većih količina  rezanog duhana i cigareta bez markica Ministarstva financija RH na ilegalnom tržištu BiH i Hrvatske te prodavati na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Doznaje dnevnik.hr

U zajedničko djelovanje povezali su ostale okrivljenike pa je jedan od njih iz BiH nabavljao veće količine cigareta, drugi nabavljene cigarete prevozio preko državne granice u Hrvatsku i predavao ih njima, a još dvojica su na zagrebačkom području nabavljala veće količine sitno rezanog duhana i cigareta za čiji su prijevoz angažirali još dvojicu.

Cigarete i veće količine rezanog duhana bez markica okrivljenici su kupili u najmanje 17 navrata, dok su u najmanje tri navrata kupili i na područje Hrvatske prokrijumčarili cigarete bez markica, sveukupno najmanje 10.049,52 kilograma sitno rezanog duhana te najmanje 5300 šteka cigareta.

Od prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj zaradili su najmanje 3.349.375 kuna koje su međusobno podijelili. Državni proračun RH oštetili su za najmanje 9.068.547 kuna.

Također, 20. listopada 2020. godine policijski službenici PU zadarske zaustavili su osobno vozilo u kojem su pronašli navedene cigarete i oduzeli ih.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika.