U Požegi otvoren studij enogastronomije…

U Požegi otvoren studij enogastronomije…

Uz studij vinarstva, vinogradarstva i voćarstva – požeško veleučilište dobilo je dopusnicu resornog Ministarstva za još jedan – stručni studij enogastronomije. Jedinstven je u Hrvatskoj i trebao bi osigurati stručni kadar u turizmu, već dugo deficitaran na tržištu rada.

Ovaj ultramoderni kulinarski laboratorij – zapravo je kuhinja novootvorenog požeškog Studentskog centra. Svakodnevno se ovdje za studente spremaju zdravi obroci. Javlja HRT

– Inače studenti ovdje jedu raznoliku i zdravu hranu, namirnice su domaće, dolaze s naših lokalnih OPG-ova, nutritivno su vrijedni, kaže kuharica Maja Šokota.

Godi ovdje sve i nepcu i oku. Pod palicom iskusnog Michelinova kuhara Tomice – ovo postaje i praktikum za studente enogastronomije. Za studenta Benjamina Kekelića izazov i prilika za studij u rodnom kraju.

– Vidim i osobno priliku jer je ovdje dosta razvijen seoski turizam, ima budućnost i taj bi smjer mogao potaknuti takav razvoj, kaže Benjamin.  

– Odlučili smo se za jedan novi studij koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj, ima još studija enogastronomije, no oni su u području društvenih znanosti, rekao je prof. dr. sc. Drago Šubarić, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi.

Dok je ovaj požeški, naravno, dio biotehničkih znanosti s naglaskom na pripremi i posluživanju hrane, održavanju standarda kvalitete hrane i vina.

– Zato je vrlo bitno razvijati nove studijske programe koji su deficitarni na tržištu rada, kojih mi nemamo ovdje na istoku Hrvatske i za kojima postoji potreba, rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Svi koji žele studirati enogastronomiju u Požegi, bit će stručno osposobljeni upravljati centrima u kojima se proizvodi i distribuira hrana. Hoteli, restorani, turistički kompleksi. A uvjeti za studij više su nego dobri. Požeško Veleučilište prošlo je akreditaciju međunarodnog povjerenstva te proglašeno najboljim u Hrvatskoj. Ni smještaj nije problem. Lani je ova visokoškolska ustanova izgradila studentski dom vrijedan 30 milijuna kuna.