Idući tjedan stiže najviše cjepiva. Ublažavanje mjera i prije lipnja?

Idući tjedan stiže najviše cjepiva. Ublažavanje mjera i prije lipnja?

U posljednja 24 sata zabilježen je 251 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3881. Među njima su 1202 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 123 pacijenta. Preminulo je 20 osoba, objavio je Stožer.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353 986 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7903 preminulo, ukupno se se oporavile 342 202 osobe, od toga 711 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 14 645 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 970 997 osoba, od toga 5612 u posljednja 24 sata. Zaključno s 22. svibnja, utrošene su 1 581 292 doze cjepiva. Dosad je 1 179 998 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 401 294 primilo obje doze. Na dan 22. svibnja utrošene su 31 924 doze cjepiva. Javlja HRT

Sljedeći tjedan stiže dosad najveća pošiljka cjepiva, potvrdili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Još jedanput pozivaju građane da se odazovu na cijepljenje.

– Slijedeći tjedan dolazi čak 341 tisuća doza cjepiva – 175 tisuća Pfizerovog, 118 tisuća AstraZenecinog te dodatne količine Moderne i cjepiva Johnson&Johnsona, kazala je epidemiologinja Iva Pem Novosel.  

Datum koji se dosad spominjao kao onaj od kada će se popustiti s epidemiološkim mjerama je 1. lipnja. O popuštanju mjera prije tog datuma se, kako HTV neslužbeno doznaje, razmišlja, no službene potvrde još uvijek nema. Razmišlja se o otvaranju zatvorenih dijelova restorana i većem broju sudionika na određenim događajima.

Ugostitelji traže hitno popuštanje mjera. Žaklin Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja za Dnevnik u podne HTV-a kazala je da nema nikakvu službenu informaciju o ranijem popuštanju mjera, no tu bi odluku pozdravila.

– Smatramo da nema nikakve potrebe čekati još desetak dana, ništa se dramatično neće više dogoditi. Mi smo spremni za rad već od sutra, kaže.

Ugostitelji traže da se otvore zatvoreni dijelovi restorana uz poštivanje epidemioloških mjera, slično kao lani, primjerice uz određeno obvezan razmak među stolovima te određeni broj gostiju po određenoj kvadraturi.

Nije im, kaže, logično da se u trgovačke centre može ulaziti bez testa na COVID, a da to u restoranima bude obvezno. Očekuju i produljenje radnog vremena.

– Ovih 22 sata, kako je sada, je premalo. Restorani ne mogu ni odraditi pravu večeru. Očekujemo turiste, moramo imati normalno radno vrijeme, kazala je. Apeliraju da se vrate uvjeti kakvi su bili prošle godine. 

Zbog povoljnih epidemioloških uvjeta, širom Europe nastavlja se ublažavanje mjera. Noćni klubovi u Berlinu ponovno primaju posjetitelje u otvorenim prostorima. Francuzima koji zbog posla redovito prelaze granicu s Njemačkom više neće trebati PCR test.

Uspješna kampanja cijepljenja nastavlja se u Europi i SAD-u. Kalifornija bi trebala ukinuti sva ograničenja 15. lipnja, a korak u tom smijeru je ponovno otvaranje velikog zabavnog parka Great America.

I dalje je najteže u Indiji, no britanski su znanstvenici dokazali da su dvije doze Pfizerova i AstraZenecina cjepiva učinkovite i protiv izrazito zaraznog indijskog soja koronavirusa.