Misteriozne krađe u Novom Zagrebu, ovo još nije bilo na meti lopova: Ranije bi bušili gume ili udarili auto…

Misteriozne krađe u Novom Zagrebu, ovo još nije bilo na meti lopova: Ranije bi bušili gume ili udarili auto…

U Novom Zagrebu serija neobičnih provala u automobile. Samo u jednoj noći lopovi su na četiri automobila otuđili volan!

Prvo je primijetio razbijeno staklo. A potom i nered u automobilu. No, ono što je uslijedilo Zvonimir nije mogao ni sanjati.

“Kad sam malo bolje pogledao sam vidio da fali volan u autu. I ništa, onda sam odmah nazvao policiju”, kaže Zvonimir iz Zagreba.

200 metara od njegova automobila kojeg je vučna služba danas odvezla u servis bio je drugi u koji su provalnici okrali iste noći.

“Ispada da je to na silu vađeno i dosta neprofesionalno. Mislim, neprofesionalno ispada da još neki sklopovi tog upravljačkog mehanizma mogu biti uništeni zbog te sile kojom su čupali volan tako da je rekao da šteta može biti do 30 000 kuna, ako nije samo volan izvađen”, kaže Zvonimir iz Zagreba.

Do sada su kradljivci uglavnom skidali kotače i aluminijske felge koje također na crnom tržištu postižu dobre cijene. No, gotovo preko noći, na meti su se našli volani.

“U volanima se nalazi vrlo vrijedna koja stradava maltene prilikom svakog manjeg sudara, a to je zračni jastuk ili airbag. Da bi ponovno ugradili takav jastuk u volan. To je dio koji košta najmanje 1000 eura ovisno o automobilu i vrsti tog air baga, njegovoj sofisticiranosti, ali to je vrlo vrijedan dio koji sad na autu čini čak i 10 posto vrijednosti. 10 do 20 posto”, kaže glavni urednik Auto motor i sport Kristijan Tićak.

U kvartu koji je prvi poharala auto banda nadaju se da je to što se tiče krađa upravljača u njihovom kvartu.

Damjan Horvat se ne brine kako će naći auto sutra, ali se nada najboljem.

“Imali smo par puta probleme s autom. Netko bi nam probušio gume ili bi se auto udarilo na parkingu tako da zapravo uvijek imamo mali strah”, kaže Igor Pavlović i dodaje kako mu se krađa volana nije dogodila.

“Ja imam stari auto. To vjerojatno su novi auti bili, ne?”, kaže Dragutin Balaško.

“Ja mislim da je to strašno u današnje vrijeme što se dešava”, kaže Denis Bertoš.

“Najnoviji trend je krađa katalizatora koji u sebi ima dosta vrijednih materijala koji se u reciklaži dobro plaćaju”, kaže glavni urednik Auto motor i sport Kristijan Tićak.

I dok se ranije kralo radio prijamnike i felge, vlasnici kažu barem su mogli voziti dalje, bez volana – ne ide, piše RTL.