Žestoka svađa Škore i Tomaševića: ‘Ovo su smiješne optužbe i podmetanje činjenica’

Žestoka svađa Škore i Tomaševića: ‘Ovo su smiješne optužbe i podmetanje činjenica’

U vrlo burnom sučeljavanju dvojice kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomašević je Škori odgovorio na optužbe o “izvlačenju novca”.

U prvom krugu, održanom 16. svibnja, Tomislav Tomašević je premoćno pobijedio s 45,15 posto ili 147.631 glasova, dok je Miroslav Škoro dobio 12,16 posto ili 39.789 glasova.  Donosi RTL

Tomašević je u drugom krugu kampanju uglavnom nastavio kako ju je vodio i u prvom krugu, što znači da obilazi gradske kvartove i predstavlja svoje politike po određenim područjima. 

S druge strane, iz tabora Miroslava Škore već u izbornoj noći su krenuli žestoki napadi na Tomaševića i zeleno-lijevu platformu koju predvodi. “Uvjeren sam da ćemo u drugom krugu pokazati da postoji dovoljno razuma i pameti da u jednoj argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija. To nit’ je zeleno, nit’ je samo lijevo, to je prije svega i nadasve ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu”, kazao je već nakon objave rezultata Škoro i to je bio smjer kojim je nastavio kampanju u drugom krugu. 

Takva kampanja ipak Škori nije puno pomogla… Prema rezultatima ankete koju je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus, Tomašević premoćno pobjeđuje u drugom krugu. Više o tome čitajte ovdje.

Debatu vodi Damira Gregoret.

Gospodine Tomaševiću, prvi vam je radni dan na čelu grada – što radite?

TOMAŠEVIĆ: Radi se prije svega naručivanje vanjske analize i revizije duga, analize upravljanja imovinom te raspored sastanaka sa svim pročelnicima svih 27 ureda, ai uprava gradskih poduzeća da se točno vide koji su projekti u tijeku, što se planira, što su rokovi na koje trebamo paziti, da se vidi sistematizacija radnih mjesta u svim tim uredima tako da grad i dalje normalno funkcionira i onda krenemo transformiramo model upravljanja gradom.

Što će prvo konkretno građani moći osjetiti?

TOMAŠEVIĆ: Odmah će moći osjetiti da će vrijediti pravila jednako za sve od provog dana. To će se vidjeti na cesti, od komunalnih redara, koji će doista naplaćiati kazne svima koji rade prekršaje, dponašanja gradske uprave, koju će krasiti pristojnost i skromnost. Tako mislimo voditi grad i svojim primjerom ćemo pokazati kako se gradska uprava treba ponašati prema svim građanima u ovom gradu.

Gospodine Škoro – isto pitanje? Vaš prvi dan u gradskoj upravi?

ŠKORO: Treba napraviti zajednički sastanak sa svim pročelnicima i sa direktorima poduzeća u sklopu Holdinga, a potom sa svima njima pojedinačno razgovarati. slažem se s kolegom Tomaševićem, treba vidjeti koji projekti su u tijeku i kakvi su planovi. Oni bi trebali podnijeti određeno izvješće da vidimo što su dosad u ovom dijelu godine napravili. Prvi konkretan potez koji će građani osjetiti je da će od jeseni imati besplatne vrtiće pa će pomalo krenuti dalje.

Vrtići jesu u vašem programu, znate li koliko ih ima u Zagrebu?

ŠKORO: Mislim da ih ima nedovoljno…

Brojka?

ŠKORO: Mislim da ih ima tristotinjak. 

60 ukupno dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb.

ŠKORO: Ja govorim ukupno vrtića.

Gospodine Tomaševiću?

TOMAŠEVIĆ: Tristotinjak je zgrada ukupno. 

Zagreb je osnivač 60 vrtića. Znate li koliko djece ima u tim istim vrtićima?

ŠKORO: Ne znam. Ja se ne kandidiram za… Ako je ovo kviz onda sam došao u krivu emisiju. 

Vi ste spomenuli vrtić, zato sam spomenula vrtiće. Okrivno?

ŠKORO: Koliko god da ih ima, ići će besplatno u vrtić.

Morate znati broj kako biste osigurali besplatne vrtiće.

ŠKORO: Mi smo osigurali već tu brojku, napravili smo kalkulaciju i radi se o nekakvih 50-ak milijuna kuna. To u proračunu grada Zagreba ima. 

Znate li vi gospodine Tomaševiću koliko ima djece u vrtiću?

TOMAŠEVIĆ: 30-ak tisuća djece.

31 tisuća je. 

TOMAŠEVIĆ: U Gradskim vrtićima. Ali ako pogledamo i privatne vrtiće onda je više. 

Vi niste za to da vrtići budu besplatni za sve?

TOMAŠEVIĆ: To je neki plan. S obzirom da imamo gradove u Hrvatskoj u kojima imamo besplatne vrtiće. Oni se sada subvencioniraju, možda gospodin Škoro zna koliko je trenutno trošak cjelodnevnog programa. Je li znate? Po djetetu…

ŠKORO: Je li ja pričam?

Možete ukoliko želite odgovoriti.

ŠKORO: Ma ne, ja sam danas napravio jako puno kilometara pa sam nešto razmišljao o ovoj priči. 

TOMAŠEVIĆ: Mogu ja odgovoriti. Znači 1900 kuna, to se subvencionira s obzirom na prihodovni cenzus, u četiri kategorije.

TOMAŠEVIĆ: MI želimo ići prema tome cilju, ali ne mogu obećati da će to biti od jeseni jer prvo treba vidjeti izvršenje proračuna za 2020. godinu i početi stabilizirati dug. Ali, jest nam cilj da doista vrtići u Zagrebu budu potpuno besplatni, odnosno potpuno javno financirani kao u drugim gradovima u Hrvatskoj, primjerice u Istri. U Umagu su potpuno besplatni javni vrtići.

Koji bi bio rok, gospodine Škoro, za besplatne vrtiće?

ŠKORO: Rekao sam, od jeseni.

Uspjeli biste to napraviti u ovih nekoliko ljetnih mjeseci?

ŠKORO: Ja sam vrlo učinkovit.