Saborski odbor o kandidatima za čelnika Vrhovnog suda…

Saborski odbor o kandidatima za čelnika Vrhovnog suda…

Saborski Odbor za pravosuđe raspravljat će o danas izboru novog predsjednika Vrhovnoga suda, odnosno očitovat će se o kandidatima koji su se prijavili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća za tu dužnost. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji Saboru predlaže kandidata, Odboru nije poslao jedno ime, nego svih petero koji su se javili na javni poziv. 

– Ovo je nova situacija. Do sada se u praksi uvijek na sjednicu Odbora pozivao samo kandidat kojeg je predložio predsjednik, pa danas nitko od kandidata nije pozvan, izjavio je za Hrvatski radio predsjednik saborskog Odbora Mišel Jakšić. 

Već je dulje poznato da predsjednik Milanović na čelu Vrhovnog suda želi vidjeti profesoricu Zlatu Đurđević, no saborska većina i premijer Andrej Plenković ponavljaju da njezin izbor neće podržati. Smatraju da je njezina kandidatura kompromitirana činjenicom da se na prvi javni poziv nije javila, a predsjednik Milanović i tada ju je predložio, odbivši sve ostale kandidature. 

Na drugi javni poziv, Državnom sudbenom vijeću javilo se petero kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Javili su se:  Snježana Rizvan iz Splita, sutkinja Visokog kaznenog suda; Lana Peto Kujundžić; odvjetnik Šime Savić,  Boris Vuković, sudac Trgovačkog suda u Osijeku i Zlata Đurđević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. 

Opća sjednica Vrhovnog suda, čije mišljenje nije obvezujuće, nije podržala ni jednog od tih kandidata. Javlja HRT