Predsjednik Zoran Milanović povodom Dana Oružanih snaga čestitao zaslužnima i dodijelio odlikovanja, među nagrađenima i novogradiški branitelji…

Predsjednik Zoran Milanović povodom Dana Oružanih snaga čestitao zaslužnima i dodijelio odlikovanja, među nagrađenima i novogradiški branitelji…

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je svečanost na kojoj je pripadnicima Oružanih snaga čestitao njihov dan i zaslužnima dodijelio odlikovanja. 

U svom obraćanju predsjednik Milanović posebno se obratio onima koji su prije trideset godina bili u ustroju, koji su bili u Kranjčevićevoj ili koji možda nisu bili u Kranjčevićevoj jer su već svoj život stavili na kocku i u službu Domovini. „Takvih vas ovdje ima dosta i hvala vam što ste došli. I dođite sutra i u Kranjčevićevu. Čekamo vas. To je minimum koji vam Hrvatska može dati. To je važnije i veće od srca i svih priznanja, odlikovanja i zahvalnica koje ste dobili i koje ćete dobiti. Ovo je vaš dan“, poručio im je predsjednik Milanović.

Za Hrvatsku je rekao da je prošla dug, težak i kompliciran put, a da su Hrvati drukčiji i posebni jer je i Hrvatska drukčija i posebna zemlja, jedina zemlja koja je nakon devedesete godine morala proći kroz rat. „Morala je u ognju i maču, paklu bitke, straha, borbe za vlastiti život, domovinu i obitelj izboriti ono što je drugima došlo lako“, istaknuo je Predsjednik. Dodao je i da mi znamo da je naš put bio ispravan i pravedan i da je to bila nit vodilja. „Borba za svoju državu, za svoje povijesno pravo koje imaju svi narodi. Da nije bilo vas ništa od toga. Da nije bilo ono malo dobrih i posebnih ljudi koji su se okupili u Kranjčevićevoj ili već bili tamo gdje se gine ili gdje će se poginuti, bez vas toga ne bi bilo. I to je u stvari bit današnjeg dana“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike u obraćanju se prisjetio onih koji više nisu među nama kazavši da bi danas bili ponosni da vide Hrvatsku. „Takva kakva je, a dobra je i naša je. Bili bi sretni da vide Hrvatsku vojsku na vojnoj vježbi s američkim zapovjedništvom, američkim vojnicima i  zapovjednikom američke vojske za Europu. Vidjeli bi da je Hrvatska došla tamo gdje su je uvijek željeli vidjeti, da je svoja, samostalna zemlja zapada, zapadne civilizacije kojoj pripada. To je hrvatski cilj, to je hrvatski put i na tom putu mi smo, odnosno vi ste pobjednici“, rekao je.

„Još jednom hvala vam na svemu. Druge riječi nema. Hvala vam na svom onom strahu koji ste prošli i kroz koji su prolazili vaši bližnji. Hvala svima onima koji se nisu vratili. Pamtit ćemo ih zauvijek. Vama slava jer slava nije samo za one koji su pokojni. Neka nam živi naša Hrvatska! Neka živi dovijeka i neka bude mirna jer čuva je Hrvatska vojska!“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.   

Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, čestitku povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde vojske uputio je i ministar obrane Republike Hrvatske Marijo Banožić.

Na svečanost u prigodi obilježavanja 30. obljetnice Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske pozvani su i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su se na dan 28. svibnja 1991. nalazili u obrambenim snagama Republike Hrvatske (MUP, ZNG). Njih 366 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlikovao je za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti.  

Istom prigodom, Predsjednik Republike dodijelio je i sljedeća odlikovanja: Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovani su Slavko Butorac, Neven Martić i Krešimir Šipoš; Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu odlikovani su Siniša Glavaš i Tomo Amižić.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovani su Damir Dujić i umirovljeni brigadni general Željko Hučić. Za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države Redom Ante Starčevića odlikovan je umirovljeni brigadni general Božo Kožul. Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovani su Đuro Kovačević i Mario Jahić.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani su Zvonko Aničić, Anto Arelić, Zoran Beligoj, Zoran Bilačić, Marijan Crnac, Ivan Čabraja, Josip Dubac, Ivan Filipović, Franjo Golubić, Mario Grubić, Vinko Hančić, Karlo Jadanić, Antun Katić, Zoran Magdić, Drago Majić, Mirko Margeta, Mijo Mitrović, Mario Nađ, Zoran Odobašić, Slobodan Oreč, Dražen Pišonić, Ivan Romić, Ernest  Stjepić, Mirko Šebelić, Vinko Štimac, Valentin Tomšić, Anton Skupnjak i Ivan Španiček.

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su Petar Bubalo, Željko Ivanišević, Luka Krijan, Vlado Krpan, Ljubomir Marjanović, Gordana Pujez, Marijo Sosnik, Antun Špehar, Mato Opačak, Ivan Stišćak – posmrtno, Željko Matozan, Bogdan Celinić, Ivan Kožul i Vinko Miličević.

U ime odlikovanih zahvalio je Neven Martić koji je prije trideset godina, 28. svibnja 1991., kao načelnik Odjela za posebne jedinice policije i pričuvni sastav, podnio svečani prijavak i polaganje prisege pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Na svečanom prijamu u Uredu predsjednika Republike, osim ministra obrane Marija Banožića bili su potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja bili su zamjenik načelnika general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te ostali zapovjednici Oružanih snaga Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva obrane te Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i policijskih uprava.

Isto tako, na svečanosti su bili predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović i Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Danijel Markić, predstojnica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović,  dosadašnji ministri obrane, dosadašnji načelnici Glavnog stožera Oružanih snaga te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj. Svojim dolaskom svečanost su uveličali brojni pripadnici braniteljskih udruga i brigada iz Domovinskog rata.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su  predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić, pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, šefica Protokola Predsjednika Dragana Podner, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnik pročelnika Kabineta predsjednika Goran Grobotek – priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske