Boris šokirao kompletan kabinet, a svi se pitaju kako se uopće uspio vjenčati u Katoličkoj crkvi nakon toliko brakova

Boris šokirao kompletan kabinet, a svi se pitaju kako se uopće uspio vjenčati u Katoličkoj crkvi nakon toliko brakova

Britanski premijer gotovo nikome iz najbližeg kruga suradnika nije rekao da se u subotu namjerava vjenčati

Britanski premijer Boris Johnson (56) vjenčao se u subotu sa svojom zaručnicom Carrie Symonds (33) na privatnoj ceremoniji i time postao prvi šef britanske vlade koji je to učinio dok je obnašao dužnost u posljednjih gotovo 200 godina. Par je u bračnu luku uplovio u tajnosti u Westminsterskoj katoličkoj katedrali u središtu Londona, istoj onoj u kojoj je lani bio kršten njihov sin Wilfred.

Kako izvještava Daily Telegraph, ceremonija je obavljena samo nekoliko dana nakon što je par članovima svoje obitelji i prijateljima poslao pozivnice za svadbenu proslavu koju planiraju održati 30. srpnja sljedeće godine. U Downing Streetu, službenoj rezidenciji britanskog premijera, odbili su komentirati ceremoniju, a Telegraph doznaje da čitav niz najviših vladinih dužnosnika i Johnsonovnih bliskih suradnika pojma nije imao što se događa dok nisu vidjeli vijest u medijima.

Jedan član osoblja Westminsterske katedrale, koja je oko kilometar i pol od premijerske rezidencije, kaže da su i oni tek dan ranije doznali identitet para koji će se ondje vjenčati.

Boris Johnson i Carrie Symonds zaručili su se krajem 2019. godine, no britanski je premijer u niz navrata odbijao reći namjeravaju li se i vjenčati. Posljednji je put odgovor izbjegao u ožujku kada su ga pitali planira li svadbu kasnije tijekom godine: – Industrija vjenčanja će se sigurno snažno vratiti natrag, zajedno s ostalim sektorima našeg gospodarstva, izjavio je enigmatično.

Par je vjenčao velečasni Daniel Humphreys, koji je lani u skromnoj ceremoniji krstio Borisova i Carrieina sina Wilfreda.

Kako je jedan svjedok otkrio za The Sun, katedrala je u subotu poslijepodne bila zatvorena na pola sata kako bi se ceremonija održala. – Nema vam ovdje previše vjenčanja… Kad su izašli van, odmah su uletjeli u automobil, izjavio je svjedok.

– Točno je, održano je vjenčanje. Također je točno da je riječ o premijeru. Carrie je izgledala predivno. Odjenula je dugu bijelu haljinu bez vela. Izgledala je jako sređeno, a on je bio izrazito sretan, kao što možete i zamisliti. Odjenuo je vrlo elegantno odijelo. Dok je ona prilazila oltaru, on nije skidao pogled s nje. Pročitali su zavjete, a zatim su se poljubili. Izgledali su baš zaljubljeno, opisao je jedan pripadnik crkvenog osoblja za Daily Telegraph.

Netom prije početka ceremonije, koja je navodno potrajala oko pola sata, a tijekom koje je svirala klasična glazba, Symonds je na svojem profilu na Instagramu objavila fotografiju 1-godišnjeg sina Wilfreda na polju zumbula.

U Engleskoj je trenutno zbog epidemije koronavirusa na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi na vjenčanjima, što su Boris i Carrie ispoštovali, a zbog tajnosti ceremonije uzvanike su pozvali gotovo u posljednji trenutak.

Katedrala je navodno ispražnjena oko 13:30, a pola sata kasnije dojurila je limuzina iz koje je izašla Carrie. Ubrzo je došao i Boris.

– Bio sam u šoku kad sam shvatio čije je to vjenčanje. Sve je bilo tajnovito, doznali smo tek dan ranije. Sigurnosne mjere su bile jake, policije je bilo posvuda, sve je izgledalo pomno isplanirano, ispričao je jedan drugi član crkvenog osoblja.

Nedugo nakon vjenčanja, pred premijerskom rezidencijom u Downing Streetu viđeni su Borisov otac Stanley i njegova sestra Julia, a neki mediji javljaju da su došli i druga Borisova sestra Rachel te braća Jo i Leo. Iz povrtnjaka rezidencije navodno je dopirala pjesma, neki su među glazbenim numerama zamijetili klasik Dona McLeana ‘American Pie’. Tijekom subotnje večeri viđeni su i glazbenici kako napuštaju rezidenciju.

Boris Johnson je svoju prvu suprugu Allegru Mostyn-Owen upoznao tijekom studija na Oxfordu. Vjenčali su se 1987., ali brak im se raspao 1993. Iste godine Boris se vjenčao s Marinom Wheeler, prijateljicom koju je upoznao još u djetinjstvu. Razveli su se 2018. godine, a u braku su dobili četvero djece: dvije kćeri, Laru Lettice (26) i Cassiju Peaches (22) te dvojicu sinova Mila Arthura (24) i Theodorea Apolla (20).

Boris ima i peto dijete, Stephanie Macintyre, iz izvanbračne veze s umjetničkom konzultanticom Helen Macintyre. U medijima su se spominjale i njegove ljubavne afere s američkom poduzetnicom Jennifer Arcuri i novinarkom Petronellom Wyatt.

Carrie Symonds je svojedobno bila direktorica komunikacija britanske Konzervativne stranke, a u vezu s Borisom stupila je 2019. godine. Medijskom odjelu konzervativaca priključila se još 2009. godine, prvo kao savjetnica, a zatim uoči izbora 2015. godine kao šefica sekcije za elektroničke medije. Radila je za Borisov izborni stožer koji mu je 2012. godine osigurao reizbor za gradonačelnika Londona.

Prije nego je Boris postao premijer, par je živio u Carrienom stanu, a sada žive u službenom premijerskom stanu, odmah uz samu premijersku rezidenciju. Preuređenje tog stana preraslo je nedavno u skandal zbog nejasnih izvora financiranja radova.

Kako se uspio vjenčati u Katoličkoj crkvi nakon dva propala braka?

Nakon što je objavljeno da je par vjenčao katolički svećenik, mnogi su se zapitali kako je Borisu Johnsonu, koji je prethodno već dvaput bio u braku, pošlo za rukom stupiti u treći, i to katolički. Za Carrie Symonds se zna da je katolkinja koja dosad nije bila vjenčana, no Johnson je, prema službenoj premijerskoj biografiji, tijekom školovanja na prestižnom Etonu s katoličanstva prešao na anglikansku konfesiju.

Špekulira se da je, ne bi li se vjenčao u Katoličkoj crkvi, možda ishodovao poništenje dvaju prethodnih brakova. No, drugi izvori, kako prenosi Daily Telegraph, nagađaju da je moguće da se prethoda dva braka automatski smatraju ‘nevaljanima’ jer su sklopljena ‘izvan kanonske forme’.