Holy: Bit će nemirno u HDZ-u nakon izbora, ovo je početak problema za Plenkovića…

Holy: Bit će nemirno u HDZ-u nakon izbora, ovo je početak problema za Plenkovića…

Mirela Holy komentirala je u Novom danu N1 televizije rezultate lokalnih izbora.

Smatra da su se neki pomaci na ovim izborima dogodili.

“Neke promjene su vidljive. Dosta su velike promjene što se tiče velikih gradova. U Rijeci nije promjena političke opcije, ali možemo očekivati promjene u modelu upravljanja gradom. Bila bih oprazna u generalnim ocjenama. Treba imati na umu da se parlamentari izbori uveliko razlikuju od lokalnih. Na lokalnim lakše prolaze nove, građanske opcije, ali to se ne reflektira nužno na parlamentarnu razinu”, govori ona.

Na pitanje tko joj se čini najvećim pobjednikom i najvećim gubitnikom izbora, odgovara: “Čini mi se da Most ne stoji dosta dobro, da su dobili samo Sinj. Nije loše prošao Božo Petrov, al ipak nije uspio osvojiti županiju. Oni su krenuli iz zajednice i lokalni impuls ih je pogurao prema nacionalnoj razini i ovo ih treba jako zabrinuti. SDP nije toliko podbacio koliko se očekivalo, mislim da će Grbinu biti nešto lakše zadržati dominaciju kada govorimo nacionalnom SDP-u.”

O izjavi premijera Andreja Plenkovića koji je izjavio da je HDZ ostvario kolosalnu pobjedu kaže da to baš i nije tako.

“Oni jesu dobili nove županije. Domovinski pokret im je dosta ozbiljan izazivač na desnici. I to toliko ozbiljan da se provukao u nekim sredinama, za razliku od HDZ-ovih kandidata. Ovo može biti početak problema za Andreja Plenkovića u stranci. I prije izbora su imali dosta problema, imamo nezadovoljnu desnu struju i bit će dosta nemirno u HDZ-u nakon izbora”, govori Holy.

Bivša SDP-ovka smatra i da je više razloga zbog kojih nova lica prolaze bolje od onih koji su već godinama na političkoj sceni. Izdvojila je pobjedu HDZ-ovog Ivana Radića u Osijeku nasuprot loših rezultata nekih drugih kandidata vladajuće stranke.

“Ivan Radić je bolji kandidat od ostalih, a imao je i jaču podršu stranke. Mislim tu na Ivana Anušića koji mu je sigurno dobro odradio teren. Davor Filipović je od početka kampanje imao dosta gafova. Situacija se komplicirala brojem kandidata na desnici i on se nije uspio izboriti za drugo mjesto. Škoro ga je pretekao kao prepoznatljivije lice”, govori ona.

Komentirala je i treći izborni poraz Miroslava Škore.

“Nisam se iznenadila što je loše prošao. On je jako zaoštrio kampanju. Kad govorimo o Zagrebu, teško da može proći kandidat koji ide vrlo u desno. To nije iznenađenje. Ne znam tko ga je savjetovao, moj je dojam da on nije ni očekivao da će pobijediti nego da je gradio biračko tijelo za sljedeće parlamentarne izbore”, govori Holy.

“Most je dosta loše prošao kada gledamo na nacionalnoj razini. Očito se sada i naklonost Katoličke crkve podijelila među većim brojem političkih opcija: HDZ, Domovinski pokret, Most… Most je dosta rastao uz podršku crkvene infrastrkture”, rekla je Holy.

Što se tiče lošeg rezultata IDS-a u Istri, Holy kaže da su građani umorni od njih.

“Došlo do zamora materijala. Ljudi su umorni od IDS-. Na lokalnoj razini funkcioniraju kao lokalni HDZ. Ima dosta sumnji na korupciju, pogodovanje, klijentelizam…  Građanima je dosta toga”, kaže.