Organizatori poslovnih događanja: ‘Ne radimo od početka pandemije, Ministarstvo nas je zaboravilo‘

Organizatori poslovnih događanja: ‘Ne radimo od početka pandemije, Ministarstvo nas je zaboravilo‘

Kongresni turizam i veća poslovna događanja, međutim, ostala su praktično zaboravljena i za njih nisu propisane nikakve mjere

Iako je ovotjedna najava otvaranja dotad zatvorenih djelatnosti mnogima navukla osmijehe na lice, dio poduzetnika ostao je ogorčen i na stožer i na nadležne institucije jer su, ispričali su Jutarnjem listu, ponovo u potpunosti izostavljeni s popisa onih koji mogu otvoriti svoja vrata. Doznaje Jutarnji list

Prvenstveno se ovdje misli na MICE djelatnosti, a posebno kongresni turizam koji se “ne može pronaći” niti u jednoj od novih mjera objavljenih u ponedjeljak kad je Stožer restoranima dopustio da goste primaju i u zatvorenom prostoru, otvorene su napokon i sportske dvorane, a omogućilo se konačno i održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, na čemu se aktivno za pomoć sektoru uključilo nadležno Ministarstvo kulture.

Kongresni turizam i veća poslovna događanja, međutim, ostala su praktično zaboravljena i za njih nisu propisane nikakve mjere iako je sektor očekivao i zalagao se da se mjere raspišu na sličan način kako je to kratko bilo preporučeno od strane HZJZ-a u jesen 2020. godine, prije početka drugog vala pandemije.

Event industrija

Predstavnici event industrije u nekoliko su navrata inicirali sastanke sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, a početkom mjeseca travnja razradili su i konkretan prijedlog popuštanja mjera kojima su obuhvatili i sve vrste poslovnih manifestacija. Taj su svoj prijedlog uspjeli predstaviti na jednom sastanku na kojem je sudjelovao i netko iz Ministarstva turizma, no nakon što su početkom ovog tjedna objavljene sve nove relaksacije mjera, ispalo je da su iz priče opet izostavljene poslovne manifestacije.

Marina Franolić, direktorica za srednju i istočnu Europu Bench Events te suvlasnica HESA Group upozorila je kako je event industrija od početka pandemije u blokadi rada, a pritom su za nju nadležna dva tijela: Ministarstvo kulture u djelu kuturnih događanja kao što su koncerti i festivali te Ministarstvo turizma za segment konferencija, kongresa, sajmova i sličnog.

“Ovisno o sposobnosti i želji za podrškom, svako ministarstvo podupire više ili manje svoj sektor. Još od lipnja 2020.godine svjedočimo da se kulturna događanja mogu organizirati pod određenim preporukama HZJZ- a, preporukama koje su usuglašene s gospodarskim subjektima iz sektora i Ministarstvom kulture. S druge strane, Ministarstvo turizma i sporta se pokazalo potpuno nezainteresirano za segment poslovnih događanja”, kaže Franolić naglašavajući pritom kako poslovni odnosno kongresni turizam turističkom sektoru donosi 10 posto prihoda te 10 do 13 posto noćenja.

“Ne pokazuju nikakav interes”

“Čak i nakon nekoliko pokušaja razgovora s Ministarstvom turizma i sporta i nakon napisanih prijedloga Preporuka koje bi se, po uzoru na one od Ministarstva kulture, mogle primjenjivati na konferencije i sajmove – Ministarstvo turizma i sporta i dalje ne pokazuje apsolutno nikakav interes za reakcijom na ovu temu. Druge, i manje turističke zemlje, pokazale su znatno veće razumijevanje i potporu svojem sektoru. Naprimjer Češka, koja svojim poduzetnicima iz ove djelatnosti osigurava 40-60 posto fiksnih troškova, Njemačka koja je isplatila 75 posto od prihoda iz studenog 2019. godine, Austrija koja je osposobila osiguravajući fond u vrijednosti od 300 milijuna kn za sva događanja koja će se eventualno organizirati pa opet morati otkazati”, razočarana je Franolić.

Iz Ministarstva turizma neslužbeno doznajemo kako su svjesni problema kojeg trenutno imaju organizatori poslovnih manifestacija te najavljuju da će najkasnije do kraja sljedećeg tjedna biti usuglašene mjere koji bi vrijedile za ovaj sektor.

“Za razliku od kulturnih događanja, kod poslovnih manifestacija, posebno kongresa koji se često održavaju u hotelima, morali smo postići dogovor oko usluživanja prehrane. Naime, hotelima je trenutno zabranjeno usluživati hranu i piće osobama koje nisu gosti hotela pa će se u tom smislu morati napraviti iznimka za kongresne goste”, doznajemo iz Ministarstva.