Stribor Valenta optužio Grbinova bliskog suradnika za krivotvorenje potpisa za izbore, Babić sve negira

Stribor Valenta optužio Grbinova bliskog suradnika za krivotvorenje potpisa za izbore, Babić sve negira

Stribor Valenta tvrdi da je glavni tajnik stranke Vedran Babić falsificirao potpise potpore za Marija Vučinića. Babić sve demantira

Predsjednik Gradskog vijeća Slavonskog Broda, SDP-ovac Stribor Valenta jučer je optužio suradnike predsjednika SDP-a Peđe Grbina i vrh stranke za izborne namještaljke.

Točnije, Valenta, donedavni predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod, u pismu upućenom Peđi Grbinu, optužuje njegovog bliskog suradnika i glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića da je falsificirao potpise potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana. Inače, riječ je o kaznenom djelu krivotvorenja isprave, članka 278. Kaznenog zakona, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Kako Valenta navodi, dva dana prije isteka roka za predaju kandidature, Mario Vučinić nije imao dovoljan broj potpisa. Zato je Vedran Babić, glavni tajnik stranke i povjerenik SDP-a za Brodsko-posavsku županiju, naložio Valenti da mu dostavi potpise od Martine Kraljević, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda kako bi ih prepisali.

Te su potpise, tvrdi Valenta, prepisali i priložili uz kandidaturu Marija Vučinića. Za sve to, navodi, postoje svjedoci, a može se vidjeti i da su potpisi za župana ispisani istim rukopisom. Navodno je za sve to znala i Biljana Gaća, članica Predsjedništva stranke.

Kontaktirali smo Valenta koji nam je potvrdio da je pismo upućeno Peđi Grbinu i Predsjedništvu SDP-a autentično i da se sve odvilo kako je napisao. Ipak, dodatno nije htio ništa komentirati jer, kako kaže, još uvijek nije dobio nikakav odgovor od Grbina i vrha stranke.

– Još uvijek mi se nitko iz Predsjedništva stranke nije javio. Htio bih prvo probati to sve riješiti unutar stranke, u četiri zida, a onda tek izaći u javnost, nadam se da razumijete, ispričao je Valenta dodajući da ako Predsjedništvo ovakvo ponašanje ne sankcionira da će sigurno istupiti iz stranke.

Tajnik Vedran Babić, s druge strane, sve to demantira.

– To su neistine! Neugodno sam iznenađen tim tvrdnjama i jedino što vidim kao objašnjenje jest da Valenta želi naštetiti stranci, rekao je Babić.

Na pitanje koji bi bili motivi Valente da našteti stranici, Babić je odgovorio da ne želi ulaziti u detalje. Potvrdio je da s čelnikom SDP-a Grbinom nije bio u kontaktu, ali da planira.

Kandidat Mario Vučinić, pak, na izborima za župana Brodsko-posavske županije ostvario je tek 4.948 glasova, odnosno 8,41 posto. Izbore je u prvom krugu osvojio HDZ-ov kandidat Danijel Marušić.