Potpisan strateški dokument – Globalna posvećenost medijskim slobodama

Potpisan strateški dokument – Globalna posvećenost medijskim slobodama

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek potpisala je strateški dokument „Globalna posvećenost medijskim slobodama“ prigodom susreta s ministricom za Europu i Ameriku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton.

Ministrica Morton istaknula je kako je Vlada Velike Britanije posvećena zaštiti slobode medije te osnaživanju profesionalnog novinarstva, a zajedno s Hrvatskom dijeli iste ciljeve promicanja slobode medija. Posebno je izdvojila problem dezinformacija koji je povećan u doba pandemije, zbog čega je potrebno poticati jačanje profesionalnog novinarstva i profesionalnih medija.
 
Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako Republika Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju zakonodavnog okvira te sudjeluje u radu tijela ne samo na razini Europske unije veći i drugih organizacija – Vijeća Europe i UNESCO-a. Naglasila je i kako Vlada osigurava zakonodavni okvir za rad medija no ni na koji način se ne miješa u njihov radi.

„Svjesni smo činjenice da je medijima teško raditi i osigurati sredstva za nesmetani rad na brojčano malom tržištu kao što je Hrvatska“, dodala je ministrica te podsjetila kako lokalni i regionalni mediji imaju mogućnost ostvariti sredstva za rad putem Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a osigurana su i sredstva za poticanje kvalitetnog novinarstva. Ministrica je istaknula i kako medijsku pismenost kao jednu od ključnih kompetencija 21. stoljeća Hrvatska kontinuirano potiče kao važan segment u borbi protiv dezinformacija.

„U okviru sredstava EU namijenjenih za oporavak i otpornost predvidjeli smo sredstva za izgradnju jedinstvene baze podataka o vlasništvu i financiranju medija te uspostavi sustava provjere činjenica konkretnije osiguranju osnovnih uvjeta za rad i edukaciji novinara“, rekla je ministrica dodajući kako je u završnoj fazi i izrada Zakona o elektroničkim medijima kojim će se implementirati revidirana Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama. Kao značajnu novinu ministrica je istaknula uvođenje obveze dodjele sredstava za rad medijima temeljem javnog poziva s unaprijed javno objavljenim kriterijima.

„U planu je i revizija Zakona o medijima, a u Radnu skupinu bit će uključeni predstavnici novinara i njihovih udruga“, zaključila je ministrica dodavši da razvoj medijskog zakonodavstva što više treba ići u smjeru poticanja sustava samoregulacije i koregulacije te uvođenju instrumenata regulacije i financiranja s ciljem poticanja profesionalnog novinarstvo i povjerenje u medije.
 
Na sastanku sudjelovali su i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish, državni tajnik Krešimir Partl, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i Nives Zvonarić, načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija.

DEMOS MEDIA Izvor teksta i fotografije : Mionistarstvo kulture i medija