Biden izdao naredbu: Kaznit ćemo sve koji ugrožavaju stabilnost Balkana, evo tko je na meti

Biden izdao naredbu: Kaznit ćemo sve koji ugrožavaju stabilnost Balkana, evo tko je na meti

Bit će im blokirana sva imovina koju imaju na teritoriju SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD

Na službenim stranicama Bijele kuće objavljena je naredba predsjednika SAD-a Joea Bidena koja se odnosi na jačanje sankcija svima onima koji doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

Razlog tome je, ističe se, podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada Jugoslavije, kao i široko rasprostranjena korupcija unutar različitih vlada i institucija u zemljama Balkana.

Svima koji izravno ili neizravno sudjeluju u akcijama ili politikama koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo koje države na zapadnom Balkanu ili potkopavaju demokratske procese bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriju SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Na američkoj ‘crnoj listi’ će se naći čak i oni koji budu materijalno pomagali, sponzorirali ili pružali financijsku pomoć onima koji budu pogođeni američkim sankcijama.

Sankcije će se nametnuti i onima koji su odgovorni ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenje privatne imovine u ličnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje.

Naredbu koja je izdana u utorak potpisuje sam američki predsjednik. Doznaje Jutarnji list