Grbin o raspuštanju stranačkih organizacija: Neki će prestati biti članovi SDP-a…

Grbin o raspuštanju stranačkih organizacija: Neki će prestati biti članovi SDP-a…

Nakon više od četiri sata rasprave Predsjedništvo SDP-a u utorak uvečer većinom glasova predložilo je zbog loših izbornih rezultata i unutarstranačkih sukoba raspuštanje članstva u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji te tijela u međimurskoj organizaciji stranke. O odlukama Predsjedništva Peđa Grbin je izvijestio na konferenciji za medije.

U sljedeće četiri godine čeka nas puno posla, rekao je Grbin o stanju u Zagrebu.

Raspravljali smo o brojnim stvarima koje smo vidjeli i koje nisu funkcionirale u vrijeme lokalnih izbora, rekao je Grbin, dodavši da je raspuštena organizacija SDP-a u Zagrebu. Javlja N1

U Gradu Zagrebu SDP ima izuzetno puno članova i članica. Ova odluka se ne odnosi na njih, nego na probleme s kojima se organizacija nosi dugi niz godina. Ona se odnosi na one koji su SDP smatrali servisom za zapošljavanjem. SDP to nije i neće biti, SDP je stranka koja postoji zato da bismo imali bolje gradove, bolje općine, u konačnici bolju Republiku Hrvatsku, rekao je Grbin.

O imenima ćemo govoriti unutar stranke, govorit ćemo u subotu na Glavnom odboru i u odlukama koje su pred nama u roku od 45 dana. To su stvari koje ćemo mi govoriti unutar sebe sa svojim kolegicama i kolegama, rekao je Grbin.

Raspuštanjem organizacije nitko ne prestaje biti član SDP-a. Protekom roka od 45 dana, nakon razgovora, neki će prestati biti članovi SDP-a, rekao je Grbin.

Upitan za komentar na objavu na Facebooku Nikše Vukasa, u kojoj kritizira odluke o raspuštanju gradskih organizacija, Grbin je rekao da ih nije vidio.

Nisam stigao jutros otvoriti Facebook i pogledati statuse pa mi je teško to komentirati. Za objašnjenje njegovih objava upitat ćete njega. Ja nisam ničiji glasnogovornik i neću komentirati tuđe izjave, rekao je Grbin.

SDP je stranka koja je imala problema, to ne treba kriti, ali isto tako, SDP je stranka koja je svoje probleme spremna rješavati. Mi ne bacamo svoje stvari pod tepih. Kad imamo nekog tko je optužen za kaznena djela, mi to rješavamo unutar sebe. Ne ponašamo se kao da toga nema, ne napadamo novinare, rekao je Grbin.

Što se tiče budućnosti SDP-a vidim je tako da ćemo u SDP-u osigurati da naši najbolji ljudi dođu u prvi plan i te programe onda nude građanima i našim partnerima s kojima ćemo osigurati da Grad Zagreb funkcionira, a onda izlazak na izbore za četiri godine neće biti nikakav problem, rekao je Grbin.

S potencijalnim koalicijskim partnerima Možemo! u Zagrebu u tijeku su pregovori. “Kad za stolom razmijenimo ideje i vizije, onda ćemo vidjeti na koji način ćemo se dogovoriti i kada se dogovorimo , onda ćemo o tome obavijestiti javnost”, rekao je Grbin.

Podsjetimo, vrh stranke odlučio je predložiti raspuštanje kompletnog članstva organizacija u Zagrebu i Slavonskom brodu, a, kako se neslužbeno doznaje, protiv takvog prijedloga za Zagreb bili su Kristina Ikić Baniček, Romana Jerković i Domagoj Hajduković. O odlukama koje se odnose na dvije županijske organizacije, zagrebačku i međimursku, u subotu će odlučivati Glavni odbor.

Predsjednik stranke Peđa Grbin već je ranije najavljivao potrebu revizije članstva, a odluke o raspuštanju dvije organizacije znače da će se ispisati svi članovi, a zatim ih ponovno učlanjivati po kriterijima koji budu uspostavljeni. Saborski zastupnici prema Statutu ne bi trebali biti brisani iz članstva raspuštanjem njihovih organizacija jer o njihovom stranačkom statusu odlučuje Glavni odbor.

Drastične odluke o raspuštanju članstva u Zagrebu tumači se kao pokušaj čišćenja od ‘bandićevaca’ i ‘bernardićevaca’ čime bi se otvorio put za izbor Joška Klisovića za čelnika zagrebačkog SDP-a dok su u Slavonskom Brodu glavnog tajnika stranke Vedrana Babića optužili za falsificiranje potpisa za SDP-ova kandidata za župana pa se na taj način nastoji riješiti sukob tamošnjeg članstva i centrale.