Plenković otvorio izložbu OiV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj: Digitalne usluge ključne za razvoj gospodarstva

Foto:Screenshot

“Na ovoj izložbi vidjeli smo koliko smo, zahvaljujući zaslužnijim pojedincima, kao nacija išli ukorak s vremenom i s najsuvremenijim postignućima”, rekao je predsjednik Vlade Plenković na otvorenju izložbe Odašiljači i veze – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

“Hrvatska je od samih početaka odašiljanja radijskog i televizijskog signala bila prethodnica u ovom dijelu Europe. Bilo u tehničkom pogledu, bilo u pogledu sjajnih ljudi koji su vodili taj cijeli proces”, kazao je premijer Plenković. Istaknuo je i izvanredan doprinos Nikole Tesle, ali i odao priznaje svima koji su bili zaslužni za streloviti razvoj tehnologije, ali i radija i televizije ocijenivši kako su ta dva medija i danas među najvažnijim izvorima informiranja. Informacije objavljene na službenim stranicama Ministarstva kulture i medija.

“Naša je Vlada od samog početka inzistirala na činjenici da se konkurentnost u zahtjevnoj globalnoj konkurenciji može ostvariti samo u investicijama i modernizaciji. Modernizacijom smo započeli  digitalnu transformaciju javnog sektora digitalizirajući postojeće usluge, a uvodimo i nove, inovativne javne elektroničke usluge”, rekao je. Dodao je i kako se time Hrvatska pridružuje najuspješnijim članicama EU u stavljanju naglaska na nove potrebe koju javni sektor mora izgraditi da bi se omogućila digitalna transformacija.

Odašiljači i veze važan partner u nacionalnom programu oporavka

“Od ključne važnosti za konkurentnost našeg gospodarstva je pružanje kvalitetnih digitalnih usluga građanima i u poslovne svrhe. Upravo stoga smo pokrenuli nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture vrijedan više od 100 milijuna eura gdje je društvo Odašiljači i veze zaduženo za njegovu tehničku provedbu. Projektom će se izgraditi više od 5000 kilometara svjetlovoda i povezat će se područja na kojima trenutno nema strukturnih preduvjeta za digitalizaciju”, kazao je premijer.

Dodao je i kako je Vlada  prepoznala taj problem te na vrijeme reagirala s ciljem da se “osigura ravnomjeran razvoj, život i rad u svim krajevima Hrvatske” kao i da društvo Odašiljači i veze u Vladi smatraju važnim partnerom u nacionalnom programu oporavka. Više na LINKU.

DEMOS MEDIA