Vidović Krišto bijesna na Jandrokovića, nabrojala što mu sve zamjera te poručila da to više ne dopušta!

Vidović Krišto bijesna na Jandrokovića, nabrojala što mu sve zamjera te poručila da to više ne dopušta!

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto objavila je na Facebooku dopis koji je uputila predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a tiče se, kako navodi “toleriranja neprihvatiljivog ponašanja ministara u Saboru”.

“Tijekom jučerašnje rasprave o Državnom proračunu ponovno ste dopustili predstavnicima Vlade da hladnokrvno iznose evidentne laži, što je za demokratski poredak u Hrvatskoj još jedan dodatni udarac parlamentarizmu i demokratskom poretku u Hrvatskoj.

Ministar financija Zdravko Marić na moje pitanje o naplati poreza bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću je odbio odgovoriti, s obrazloženjem da takva vrsta informacija podliježe poreznoj tajni.

U Hrvatskoj već godinama postoji takozvana lista srama, koja je dostupna na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora, gdje su uredno navedene osobe, fizičke i pravne, te iznosi njihovih poreznih dugovanja. To ministar financija svakako zna, te ste na njegovo pozivanje na poreznu tajnu i svjesno obmanjivanje Hrvatskog sabora morali intervenirati te ga upozoriti da ne smije iznositi lažne informacije i da je dužan odgovarati na pitanja saborskih zastupnika.

Hrvatska se nalazi u društvenoj i financijskoj krizi upravo zbog netransparentnog djelovanja i ne-funkcioniranja državnih institucija, koje su stoga glavni uzročnici društvene nepravde i korupcije. Logično je da građani nemaju povjerenje u državne institucije kada ministar može nekažnjeno obmanjivati najviše zakonodavno tijelo, u ovom slučaju Hrvatski sabor.

Gospodine Jandrokoviću, razina parlamentarnog funkcioniranja, kao što je poznato, je mjerilo efikasnosti nadzora izvršne vlasti koja za posljedicu ima blagostanje građana. Ova jučerašnja ružna scena je, nažalost, konstanta Vašeg vođenja Hrvatskog sabora. Vi sustavno dopuštate predsjedniku i ostalim članovima Vlade da ponižavaju Hrvatski sabor, ne odgovaraju na zastupnička pitanja, ili, kao premijer Plenković, doskočicama i neprimjerenim komentarima ignoriraju postavljena pitanja.

Hrvatska novija povijest poznaje faze u kojima je Sabor srozao svoj ugled baš zbog sluganskog odnosa i ne-izvršavanja funkcije narodnog predstavnika. Poznato je, na primjer, sramotno funkcioniranje Sabora 80.-ih godina prošlog stoljeća koje nazivamo hrvatskom šutnjom, kada je predsjednik tadašnjeg Sabora bio Jovo Ugričić. Ako već ne zbog zakonskih i ustavnih obveza, onda biste trebali voditi brigu da Vas kroničari ne stave uz bok Jovi Ugričiću i onim vinovnicima koji su svoj osobni komfor stavili iznad državnih, nacionalnih i demokratskih interesa.

Pozivam Vas, ne dopuštajte više Vladinim predstavnicima da iznose neistine i obmanjuju Hrvatski sabor, a time i hrvatsku javnost, te da svaki pokušaj takovog nedopuštenog ponašanja spriječite, za što imate poslovničke mehanizme”, navela je Vidović Krišto.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=324013652679349&id=103109658103084