Završeno ispitivanje zadnjeg uhićenog suca, slijedi odluka o istražnom zatvoru…

FOTO BY DEMOSMEDIA

Uskok bi u četvrtak, nakon ispitivanja posljednjeg uhićenog osječkog suca Zvonka Vekića, trebao odlučiti hoće li protiv četvorice osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor ili će ih pustiti da se brane sa slobode.

Uz trojicu sudaca – Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića, u Osijeku je u srijedu uhićen i poduzetnik Drago Tadić. Noć su proveli u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama, a sve osim Vekića još su u srijedu u poslijepodnevnim i noćnim satima ispitali Uskokovi tužitelji. Svima su prethodno pretraženi domovi i uredi.

Vekić je na ispitivanje u sjedište Uskoka u zagrebačkoj Vlaškoj ulici doveden nešto prije 8 sati.

Očekuje se da bi njegovo ispitivanje trebalo biti dovršeno u prijepodnevnim satima, nakon čega bi Uskok i formalno trebao pokrenuti istragu te za uhićene zatražiti istražni zatvor. O tom zahtjevu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon ispitivanja njegova je odvjetnica rekla da je Vekić iznosio obranu te da je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Osječki suci su uhićeni zbog optužbi odbjeglog čelnika Dinama Zdravka Mamića da im je dao mito u novcu, putovanjima, cipelama ili odjeći kako bi ga oslobodili optužbi za izvlačenje novca iz Dinama zbog čega je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a očekuju ga i novi postupci.

Zbog druženja s Mamićem kojemu su sudili Državno sudbeno vijeće ranije je pokrenulo postupak protiv Vekića i Krušlina za koje je predsjednik osječkog Županijskog suda zatražio trajno razrješenje sudačke dužnosti.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Svoje tvrdnje odbjegli Mamić ponovio je i na ispitivanju koje je putem međunarodne pravne pomoći sredinom svibnja održano u Livnu.

Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ponovio je nakon sinoćnjeg višesatnog ispitivanja njegova branjenika u Uskoku da je Krušlin Mamića osudio vrlo strogo. Kazao je kako smatra da iza cijele priče stoji pravnički um koji Mamića vodi kroz sve s ciljem da se na Ustavnom sudu ukine presuda za izvlačenje novca iz Dinama, javlja N1.