Danas počinje Europsko prvenstvo: Evo što trebate znati o nikad čudnijem Euru, Vatreni ne kleče…

Danas počinje Europsko prvenstvo: Evo što trebate znati o nikad čudnijem Euru, Vatreni ne kleče…

Euro 2020. otvaraju Italija i Turska u Rimu.

Prvom utakmicom u grupi A između Italije, koja je jedan od domaćina, te Turske večeras se od 21 sat otvara Europsko nogometno prvenstvo. Prvi stadion koji će ugostiti EP jest rimski Olimpico, a u nedjelju na kultnom Wembleyju od 15 sati igraju Engleska- Hrvatska.

Euro će se igrati u čak 11 država i 11 gradova, a osim spomenutih Rima, Londona i Glasgowa tu su još Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Kopenhagen, München, Sevilla i Sankt-Peterburg. Javlja Gol.hr

Bivši UEFA-in predsjednik Michel Platini rekao je 2012. kako je “romantično” da se prvenstvo održi u više država i na taj način obilježi 60. “rođendan” europskog nogometnog prvenstva. Nitko tada nije mogao niti sanjati da će koronavirus “zarobiti svijet” i tako uvelike otežati organizaciju natjecanja razasutog po cijelom Starom Kontinentu.

Zbog pandemije je turnir prošle godine odgođen na 2021. Nažalost, epidemija koronavirusa nije završila, pa je “nevidljivi neprijatelj” ponovo krojio organizaciju turnira. Dublin i Bilbao su izgubili domaćinstvo, a utakmice iz ta dva grada igrat će se u Sevilli, Sankt-Peterburgu i Londonu.

Stadioni će biti poluprazni

Smanjeni su kapaciteti stadiona, pravila ponašanja na njima precizno su određena, a lokalne vlasti donose konačne odluke o testiranju navijača, karanteni i svemu ostalome što nam je donio virus.

Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Preciznije, samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja (67.215), a ostali stadioni bit će popunjeni od 25 do 50 posto.

Kako bi pomogla reprezentacijama, UEFA je donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir s 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena.
Na europskim prvenstvima prvi put će se koristiti sustav video assistant referee (VAR).

Dodajmo kako je UEFA smanjila nagradni fond za ovogodišnji EURO sa 371 na 331 milijun eura, ali i takav je fond najveći u povijesti natjecanja. Dosadašnji rekord bio je 301 milijun eura, koliko su podijelila 24 sudionika Eura 2016. u Francuskoj.

U kvalifikacijama za Euro nastupilo je 55 reprezentacija, među kojima prvi put i Kosovo. Prvi put nakon 1976. niti jedna reprezentacija nije imala osigurano mjesto na završnom turniru.

Dvadeset viza dijelilo se u kvalifikacijama, a zadnje četiri karte u play-offu Lige nacija. Finska i Sjeverna Makedonija prvi put su osigurale plasman na Euro, Škoti se vraćaju na europsku smotru nakon 1996. godine, a Grčka je jedini bivši europski prvak koji se nije plasirao na EP.

Portugal brani naslov

Naslov prvaka branit će Portugal, koji je 2016. u finalu pobijedio Francusku s 1:0. No Francuzi su dvije godine kasnije osvojili svjetski naslov, pa sada imaju priliku ponoviti učinak iz 1998. i 2000. kada su spojili svjetski i europski naslov.

Španjolska i Njemačka rekorderi su s po tri europske titule, Francuska je dva puta bila europski prvak, a naslovu europskog prvaka veselili su se i SSSR (1960), Italija (1968), Čehoslovačka (1976), Nizozemska (1988), Danska (1992), Grčka (2004) i Portugal (2016).

Za Hrvatsku će ovo biti šesto europsko prvenstvo, najdalje smo stigli 1996. i 2008., do četvrtfinala. Prije pet godina u Francuskoj smo ispali u osmini finala od kasnijeg prvaka Portugala s 0:1. Podsjetimo, susret u Lensu odlučio je Quaresmov pogodak u 117. minuti.

FOTO: GOL.HR