Kaos na sjednici antikorupcijskog vijeća, Grlić Radman izgubio živce: ‘0vo je barokni igrokaz‘

Kaos na sjednici antikorupcijskog vijeća, Grlić Radman izgubio živce: ‘0vo je barokni igrokaz‘

Na zahtjeve Vijeća za dostavom putnih naloga odbrusio je Grmoji: ‘Što biste vi s njima radili kad se ne razumijete u putne naloge?‘

Četiri sata letjelo je perje na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije posvećeno temi “prikrivanje nezakonitosti u državnim institucijama” iza koje se kriju sumnje u fiktivno zapošljavanje Lorete Bertoše-Kušen u konzulatu u Melbourneu i Sydneyju, iako je zapravo fizički boravila sa suprugom australskim veleposlanikom Damirom Kušenom u Canberri. Sjednici se, ovaj put, odazvao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Glić Radman. Piše Jutarnji list

Prva dva i pol sata protekla su u međusobnim prepucavanjima i optužbama. Ministar Grlić Radman rekao je da je došao da ga se više ne proziva, pojasnio da “želi zaštiti ugled MVEP-a od pretencioznih difamacija, ali i premijera od teških optužbi”. Sjednicu je nazvao “baroknim igrokazom”, izrazio sumnju u kompetencije Vijeća da provodi istragu, jer nije istražni organ, nazvao ih paratijelom, koje “perfidno napada HDZ i Vladu”. Nikoli Grmoji je prigovorio da zloupotrebljava svoju funkciju i stavlja ga na “stup srama u cilju promidžbe vlastite stranke”, a djelatniku MVEP-a Damiru Sabljaku, koji je podnio kaznenu prijavu DORH-u zbog spornog slučaja, da je osobno motiviran osvetom.

“Vi promovirate vlastitu politiku. Vi dovodite u pitanje neovisnost DORH-a. Ovo je neovlašteno saslušanje i vi ovdje radite prijeki sud”, protestirao je ministar i predbacio Grmoji da se “ponaša kao policajac i krši i Ustav i Poslovnik jer ga uopće nije pitao želi li biti ispitan”. Inzistirao je na tvrdnji da su sve Sabljakove prijave odbačene i da se mora vjerovati pravosuđu.

Na opetovane zahtjeve Vijeća za dostavom putnih naloga odbrusio je Grmoji: “Što biste vi s njima radili kad se ne razumijete u putne naloge?”. A HDZ-ovom članu Siniši Jenkaču predbacio je što takvom tijelu drži kvorum. Atmosfera je u više navrata došla do takvog usijanja da je predsjednik Vijeća Nikola Grmoja poručio ministru da ga “ne uči kako će raditi i da ako mu se ne sviđa neka napusti sjednicu”, na što je ministar uzvratio da ima pravo ostati jer je osvojio saborski mandat.

Tek potom započela je rasprava o meritumu stvari: je li Loreta Bertoša-Kušen dobila rješenje mimo Pravilnika koji definira da supruga šefa misije ne može raditi u istom predstavništvu, kao i to da se svi diplomati pod jednakim uvjetima imaju pravo natjecati za rasporede na slobodna diplomatska radna mjesta. Sumnjiče ju da su joj tada preko putnih naloga u ime troškova puta i dnevnica isplaćeni mjesečni iznosi od oko 20.000 kn – ukupno oko pola milijuna kuna, a Vijeće želi znati za koju točno relaciju: Sydney-Canberra ili obratno i – ključno – je li joj naloge možda potpisivao njezin vlastiti suprug.

Je li DORH odbacio Sabljakovu prijavu, kako je opetovao Grmoja, pod utjecajem premijera Plenkovića koji je u Saboru izjavio da takve prijave ne vode ničemu da bi isti dan iz DORH-a stigao odbačaj, a da Sabljaka nisu ni ispitali. Ta su pitanja i dalje ostala bez odgovora.

A neka su i dobila odgovore. Na pitanje Ivane Posavec Krivec je li Loreti Kušan izdano rješenje o mirovanju radnog odnosa jer je sa suprugom u pratnji upućena u Canberru, ministar je rekao da “nema dobro pamćenje i radar u džepu” pa je umjesto njega odgovarala inspektorica Petra Juras koja je potvrdila da je, kao i da je 18. veljače 2014. potpisan Pravilnik koji izrijekom kaže da bračni drug ne može biti raspoređen u isto predstavništvo. Na više pitanja gdje je boravila Loreta Bertoša Kušen i tko joj je ispisivao putne naloge, Juras je odbijala konkretno odgovoriti uzvraćajući da je sva dokumentacija dostavljena DORH-u.

“Smatrate li ministre da je ovo bilo u skladu s Pravilnikom”, pitala je Posavec Krivec i dobila potvrdan odgovor od ministra: “Smatram da je bilo.”

Vijeće je na koncu izglasalo zaključak u kojemu utvrđuju da nisu od MVEP dobili zatraženu dokumentaciju te da će je opetovano tražiti. Vijeće će opet i od DORH-a tražiti kompletnu korespondenciju između MVEP-a i DORH-a i presliku spisa o Sabljakovoj podnesenoj prijavi. Nije prošao zaključak kojeg je predložio Grmoja da je Vijeće utvrdilo kontradiktornost iskaza bivšeg veleposlanika Joška Para, bivšeg inspektora Damira Borića koji je na prethodnom saslušanju priznao da je zapošljavanje bilo mimo Pravilnika, dok je ministar smatrao suprotno.