Održana uvodna konferencija Projekta ” Izrade projektno tehničke – dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u biokemiji….

Održana uvodna konferencija Projekta ” Izrade projektno tehničke – dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u biokemiji….

Uvodna konferencija Projekta “Izrade projektno-tehničke dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji”, budućeg velikog strateškog projekta Brodsko-posavske županije, održana je danas (petak, 11. lipnja 2021.) u amfiteatru Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu.

U sklopu prezentacije ovog koraka u realizaciji Centra predstavljene su aktivnosti koje su podijeljene u pet područja.Pojašnjeno je kako se izrada dokumentacije odnosi na projekt izgradnje multifunkcionalne dvorane površine veće od 800m2 koji obuhvaća arhitektonske projektno-tehničke dokumentacije, opremanje elaborate zaštite na radu i zaštite od požara, geodetski snimak izvedenog stanja te kontrolu glavnog projekta, odnosno, ishođenje građevinske dozvole čija je svrha zadovoljavanje potreba višenamjenskog prostora s promjenjivim sadržajem koji bi bio lociran izvan gradskog središta u zoni mješovite i društvene namjene površina 1800m2.

Jedna od aktivnosti je i Projekt rekonstrukcije postojeće pomoćne zgrade 900 m2 u praktikume za razvoj proizvoda, istraživanja u bioekonomiji, preradu voća i povrća pod nazivom Demonstracijsko-edukacijski praktikum (DEP)čija je svrha prenositi i demonstrirati primjenu stečenih znanja u skladištenju, pripremi i preradi biljaka (hrana) na siguran način.

Kroz ovaj Projekt planirana je i rekonstrukcija postojeće radionice 250 m2 u praktikum za digitalizaciju i automatizaciju poljoprivredne proizvodnje (PDA). Kako se sam koncept bioekonomije temelji na upotrebi suvremenih alata i tehnologija u poljoprivredi dio CIB-a će biti i praktikum za digitalizaciju i automatizaciju radnih procesa u poljoprivrednoj proizvodnji koji će korisnicima omogućiti korištenje suvremenih alata i tehnologija (npr. dronovi i druge IT tehnologije), s naglaskom na učenje kroz praktični rad.

Nadalje, u sklopu glavnog projekta planira se i proširenje postojećih kapaciteta plastenika ¡staklenika čija je svrha provođenje testiranja biljaka u različitim uvjetima u DEP-u, te donošenje zaključaka i stjecanje iskustava i specijaliziranih znanja vezanih za uzgoj biljaka u različitim uvjetima. Planira se i izrada Projekta navodnjavanje postojećih površina partnera UNISB veličine 6 ha čija je svrha provođenje testiranja biljaka u različitim uvjetima u DEP-u, te donošenje zaključaka i stjecanje iskustava i specijaliziranih znanja vezanih za uzgoj biljaka u različitim uvjetima, npr. u odnosu na klimatske promjene povezane s poplavama i/ili visokim temperaturama, a što je usko vezano s konceptom bioekonomije.

Kako se moglo čuti na današnjoj uvodnoj konferenciji misija Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji je unaprijediti kompetencije u polaznika srednjih poljoprivrednih škola i visokih učilišta, nastavnog kadra i profesora, polaznika cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, poduzetnika i OPG-ova u široj regiji, tako što će se obrazovati i osposobljavati na najsuvremenijoj opremi i infrastrukturi koristeći najnovije metode proizvodnje, istraživanja i prerade proizvoda (primarno hrane) s ciljem povećanja konkurentnosti rada u suvremenom okruženju i sve brže rastućoj produktivnosti i konkurentnosti kako lokalno, tako i u EU i u svijetu.

Vizija budućeg Centra je postati vodeći centar strukovne izvrsnosti u području bioekonomije u široj regiji kojem se educiraju i usavršavaju kako vodeći stručnjaci u tom području, tako i polaznici srednje strukovne škole i fakulteta, koji će (po završetku edukacije) biti osposobljen za rad u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem najsuvremenijih alata i tehnologija primijenjenih u praksi, s naglaskom na digitalizaciju automatizaciju u poljoprivrednoj proizvodnji i uz programe posebno prilagođene učenicima i odraslim osobama s teškoćama.

Nositelj projekta je Brodsko-posavska županija dok su Srednja poljoprivreda škola “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda te slavonskobrodsko Sveučilište partneri.Projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije vrijedan je ukupno 1.750.902,39 kuna od čega je 1.488.267,03 kuna iznos bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. “Valja istaknuti kako je bioekonomija područje u kojoj Brodsko-posavska županija može i treba ulagati kako bi se u njemu pozicionirala, a razvoj u tom smjeru može potaknuti otvaranja novih radnih mjesta, veću razinu profesionalizacije poslovanja i modernizacije svih proizvodnih, poduzetničkih i poljoprivrednih potencijala.