Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec: “Uhićenje sudaca bacilo je sjenu na cijelo sudstvo, tražimo da se utvrdi istina”

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec: “Uhićenje sudaca bacilo je sjenu na cijelo sudstvo, tražimo da se utvrdi istina”

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec dao je u petak izjavu novinarima nakon sjednice Zbora Udruge sudaca.

Upitan je za komentar uhićenja sudaca u Osijeku.

“Mi smo danas imali svoj redoviti godišnji zbor. Taj zbor se u pravilu održava u ožujku ili travnju, zbog pandemijskih razloga smo pomaknuli na lipanj. To nije predmet o kojem mi možemo govoriti kao suci. Naravno da smo spomenuli u svojim govorima da je to situacija koja je bacila sjenu na cijelo sudstvo i s naže strane tražimo da nadležna državna tijela što prije utvrde istinu”, rekao je Kontrec.

Sudac Kontrec je rekao da se istina treba utvrditi i kakva god da istina je, trebalo bi se postupati u skladu s njom.

“Nitko nije nedodirljiv”

“Ovo je dokaz da nitko nije nedodirljiv. Suci odgovaraju jednako kao i svi u ovoj državi”, kaže.

O najavama ministra Malenice da bi se uvele sigurnosne provjere sudaca svakih pet godina kaže da bi morali vidjeti taj prijedlog i o čemu se radi.

“Načelno su i uskočki suci trebali biti provjereni. Ja mislim da sam vam sve rekao, treba vidjeti tko radi i na koji se način provjera vrši”, ističe.

Još jednom je ponovio da ne može govoriti o konkretnom predmetu uhićenja sudaca jer je predmet započeo i određen je istražni zatvor.

“Ja sam kolege zamolio da mi nastavimo raditi svoje poslove uredno i korektno, samo na taj način možemo maknuti stigmu koja je sada stavljena”, kazao je.

Upitan treba li se predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa obratiti javnosti nakon Mamićevih optužbi, Kontrec kaže da bi to prije svega trebalo pitati Sessu.

“Razlozi zbog čega se predsjednik nije očitovao vrlo vjerojatno su vama poznati. Ako netko nekoga optužuje, ja još uvijek nisam vidio nikakav dokaz protiv predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je zaključno Kontrec. Piše NACIONAL