U Austriji palo 10 srpskih kriminalaca: Nasjeli su na aplikaciju koju je FBI pustio među mafijaše

U Austriji palo 10 srpskih kriminalaca: Nasjeli su na aplikaciju koju je FBI pustio među mafijaše

FBI je ‘ANOM‘ pustio među mafijaše s pričom da je u pitanju nova aplikacija napravljena od kriminalaca za kriminalce

Čak 10 muškaraca iz Srbije, najbližih suradnika Daria Đorđevića Dekstera, navodnog vođe austrijskog ogranka kavačkog klana, uhićeno je u Austriji u akciji koju je vodio FBI, saznaje Blic. Također, zaplijenjeno je u sklopu akcije više od 15 kilograma različitih narkotika.

Uz Dekstera, kojega se povezuje s najmanje tri ubojstva, ali i druga kaznena djela, uhićeni su Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić. Svi oni se sumnjiče se da su članovi najveće kriminalne grupe koja se bavila prodajom heroina, kokaina i sintetičkih droga u Austriji i Srbiji. Prenosi Jutarnji list

Tijekom akcije uhićenja i pretresanja prostorija koje su koristili osumnjičeni u Austriji, policija je, kako je priopćeno iz Tužiteljstva za organizirani kriminal, zaplijenila 9,45 kilograma heroina, 5,23 kilograma kokaina, 0.553 grama marihuane, ali i 106.376 eura.

– Zaplijenjene su tri krivotvorene putovnice: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja – rečeno je u Tužiteljstvu za organizirani kriminal.

Paralelno s razbijanjem ove grupe u Austriji u Srbiji je uhićeno sedam osoba, za koje se sumnja da su obavljali poslove po nalogu Dekstera.

Svi oni otkriveni su tijekom akcije ‘Trojanski štit’ koju je osmislio FBI, nakon što su se srpske službe prošle godine uspjele dokopati jednog od kriptiranih telefona člana kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i u suradnji s FBI upadnu u aplikaciju Sky.

– Jednu od ključnih uloga u rušenju i upadu u sustav ‘Sky’ imale su naše službe sigurnosti tijekom rada na razbijanju Belivukove kriminalne grupe – rekao je izvor Blica.

Nakon toga kriminalci diljem svijeta koji su komunicirali isključivo preko Sky-a bili su zabrinuti i morali su pronaći brzo rješenje za komunikaciju, a da policija ne uspije doći do njih. Paralelno, FBI je objavio da je pokrenuo istragu protiv sustava Sky, kao strateški potez kako bi natjerali kriminalce da pređu na njihovu aplikaciju. Ni ne sluteći da sada svu njihovu komunikaciju prati FBI kriminalci su masovno prešli na ‘ANOM’.

Preko suradnika iz podzemlja FBI je “ANOM” ‘pustio’ među mafijaše s pričom da je u pitanju nova aplikacija napravljena od ‘kriminalaca za kriminalce’, da je jedina sigurna i da ju nitko ne može provaliti.

Aplikaciju su prvo proširili ‘podzemljem’ Austrije, odakle se kriminalnim krugovima vrlo brzo proširila širom svijeta, pa tako i do srpskih kriminalaca.

Ovu aplikaciju koristili su i pripadnici kriminalne grupe Velje Nevolje. I upravo tako srpske službe došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimki obezglavljivanja jedne od njihovih žrtava, piše Blic.